Quan el 2009 va morir l’actor Pepe Rubianes, el consistori, liderat per Jordi Hereu, va prendre la decisió de dedicar algun espai de la ciutat al còmic. Però per aprovar una ubicació havien de passar cinc anys de la seva mort. Segons les normes de funcionament de la Ponència del Nomenclàtor, no es pot posar el nom de cap personatge a un espai si no passen cinc anys des que mor, tret que a la persona se li hagi atorgat prèviament una Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona. Per això el consistori va posar l’actor a la carpeta de noms aprovats en espera de trobar-li un espai adequat.

Un cop passats aquests cinc anys, els amics de Rubianes van recollir fins a 20.000 firmes per reclamar a l’alcalde Xavier Trias que designés finalment un espai en record del còmic. Precisament va ser aquell any, el 2014, quan la Ponència del Nomenclàtor va votar favorablement assignar el nom de Pepe Rubianes a un dels nous espais generats per la remodelació urbanística de l’avinguda del Paral·lel, un acord que va ser ratificat pel Consell del Districte de l’Eixample el desembre de 2014, amb el vot favorable de CiU, UxB, ICV-EUiA i PSC, i el vot en contra del PP.

Però l’expedient va quedar aturat novament, en espera de trobar una denominació de consens per als quatre espais de l’avinguda del Paral·lel que encara no tenen nom assignat. Fins al punt que l’1 de març passat la gent es va despertar amb una esquela dedicada als actors en els diaris. Amb molt d’humor, el seu entorn reclamava una vegada més una plaça en honor seu, aquest cop citant directament Ada Colau.

El 8 de novembre es va celebrar una nova sessió de la Ponència, en què es va informar favorablement continuar amb la tramitació de l’expedient perquè Pepe Rubianes tingués un espai. I es va separar així l’expedient de Pepe Rubianes de les altres places que encara continuaran sense nom. El president de la Ponència del Nomenclàtor, Gerardo Pisarello, va signar el 29 de novembre l’expedient i divendres, 2 de desembre, l’alcaldessa va signar el decret que atorga definitivament la denominació de pla de Pepe Rubianes a l’espai de nova urbanització situat entre els carrers de Marquès del Campo Sagrado i de Viladomat, a tocar de l’avinguda del Paral·lel.

L’Ajuntament preveu organitzar un acte ciutadà per a la descoberta de la nova placa en aquest espai del barri de Sant Antoni, però encara no té una data definitiva. Tot fa preveure que es farà coincidir amb el vuitè aniversari de la seva mort, que se celebrarà l’1 de març. L’espai, situat davant del Centre Cívic Cotxeres Borrell, té una superfície de 1.675 metres quadrats.

L’alcaldessa, Ada Colau, ha celebrat avui l’aprovació amb un tuit, i el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, també a Twitter, ha mostrat el document signat que aprova la nova denominació.