(ACN) El president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres al Congrés que l’Estat finançarà la promoció de 43.000 nous habitatges destinats al lloguer a preus assequibles. Seran tant de nova construcció com de rehabilitació, i es finançaran amb una nova línia de l’ICO dotada de 4.000 milions d’euros de fons europeus. Se sumaran als 50.000 de la Sareb, de manera que el nombre d’habitatges socials que es posaran a disposició dels ciutadans sumen 93.000.

Segons el president espanyol, totes les actuacions compliran dues condicions: eficiència energètica i es destinaran a lloguer social o a preu assequible o cessió en ús de fins a 50 anys. Tot plegat, ha dit, per fer de l’accés a l’habitatge “el cinquè pilar de l’estat del benestar”.

“L’encariment ha convertit l’habitatge en un dret inassolible”

Sánchez ha recordat que l’accés a l’habitatge és una de les causes més greus de desigualtat, perquè l’Estat és el quart país de la Unió Europea on els ciutadans han de destinar més esforços per comprar un habitatge. “L’encariment que ha patit en els últims anys ha fet que l’habitatge sigui un dret inassolible per a molta gent, especialment per als joves”.

Les dades, segons Sánchez, apunten que l’habitatge “avui és un problema, i no un dret com és considerat a la Constitució”, pel fet que s’ha tractat “com una mercaderia”. “El meu compromís és total i és rotund, convertirem l’habitatge en el cinquè pilar de l’estat del benestar”.

“Espanya té un problema molt greu amb l’habitatge”

“Espanya té un problema amb l’habitatge molt seriós i greu, perquè som el tercer país de la Unió Europea amb més pisos buits i tenim menys d’un 3 % de parc públic d’habitatge, a una distància sideral d’altres indrets com els Països Baixos”. “El meu compromís és que avancem perquè l’habitatge sigui un dret i no un problema com és avui per a la majoria dels ciutadans”, ha afirmat Sánchez.

En aquest marc, ha advertit les administracions del PP que han anunciat que no aplicaran la nova llei d’habitatge, que “les regles que aprova aquest parlament es compleixen”, i que, per tant, la Llei d’habitatge es complirà a tots i cadascun dels territoris de l’Estat”.

Sánchez ha admès que l’anunci de destinar 50.000 immobles de la Sareb a habitatge social “no és suficient”. Ha recordat que l’Estat es va gastar 58.000 milions d’euros per rescatar els bancs, i ara “retornarem part d’aquest deute a la societat convertint aquests habitatges en habitatges públics per als qui ho necessiten, sobretot els joves”.

Les entitats en defensa de l’habitatge: “Caldrà llegir la lletra petita”

Tant la PAH com el Sindicat de Llogateres han qualificat d’electoralista la mesura anunciada per Pedro Sánchez. En el cas de la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca, la seva portaveu Lucía Delgado ha assenyalat que “a priori” es tracta d’una bona notícia perquè respon a les seves reivindicacions però que “caldrà llegir la lletra petita” i veure “en què es tradueix”. Delgado ha afegit que caldrà assegurar-se que no caldrà pagar per aquest lloguer social “perquè ja ho hem pagat rescatant els bancs”

Joana Rodríguez, portaveu del Sindicat de Llogateres ha afirmat que aquestes mesures podrien tenir efectes positiu a deu anys vista. A més, creuen que tots els fons públics que es destinin a nous habitatges per ampliar el parc públic de lloguer “a perpetuitat”. Explica que si actualment només el 2% del parc d’habitatge és públic és perquè s’ha acabat privatitzant “per especular”.

Rodríguez ha assegurat que la crisi de l’habitatge ara mateix “necessita respostes immediates” i en aquest sentit s’haurien de corregir les errades que té la llei recentment anunciada. Per últim diu que fa falta regular els lloguers de temporada i que no es puguin cobrar despeses com “l’IBI” o despeses comunitàries als inquilins.