Feia més d'un any que la ministra de Foment no trepitjava l'Ajuntament. Com en l'última visita, que va fer reprendre les obres a la Sagrera, Ana Pastor ha arribat avui amb una carpeta de bones intencions que han permès, com a mínim, desencallar un projecte ambiciós a la zona del Morrot: l'ampliació de la ronda del Litoral. El ministeri ha dit avui que veu viable traslladar l'estació de mercaderies més cap al sud, a tocar de Can Tunis. Això allibera un espai que ara ocupen les vies. L'Ajuntament ha demanat a Foment que construeixi en aquesta zona una nova calçada per ampliar la ronda del Litoral en un tram d'uns set quilòmetres. Els plans del consistori van encara més enllà i preveuen poder convertir els carrils per on avui passen cotxes en un passeig urbà que connecti Ciutat Vella i la Zona Franca vorejant la muntanya de Monjuïc. Fa més de dos anys que els tècnics estan donant forma a un projecte que vol fer ciutat. ANA PASTOR, ministra de Foment "Creo que se puede hacer compatible el puerto y la ciudad. Que se puede hacer compatible tener un gran espacio ferroviario y a la vez dar mayor calidad de vida a los ciudadanos." El govern municipal vol convertir aquesta zona en un espai que combini àrees verdes amb activitat econòmica vinculada al port, com ara oficines, però en cap cas, ha remarcat Trias, pisos. Unes paraules que enterren, almenys per ara, el barri al Port somiat per l'alcalde. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Hi haurà una requalificació d'aquests terrenys a fi i efecte que es puguin utilitzar per les finalitats possibles d'aquesta zona, que no és habitatge, ho dic d'una manera molt clara perquè ningú no faci elocubracions extranyes." El projecte no té encara terminis establerts, però la ministra i l'alcalde han augurat un acord per al mes de març que preveu concretar més la idea.

La ministra de Foment, Ana Pastor, ha assegurat que és compatible desplaçar la terminal de trens de mercaderies del port i guanyar espai per als ciutadans al Morrot. Així, es desencalla el projecte de transformació del tram comprès entre el passeig de la Zona Franca i la Carbonera, d’uns set quilòmetres.

La proposta municipal és aprofitar la calçada actual de la ronda del Litoral i convertir-la en un carrer amb espai per a vianants. Aquesta via connectarà alhora amb la muntanya de Montjuïc. Per sota d’aquest carrer, passarà la nova ronda del Litoral, que mantindrà els carrils actuals. Així, la ronda del Litoral no s’ampliarà sinó que es descongestionarà perquè els trajectes curts i locals es podran fer pel nou carrer.

Des de l’Ajuntament asseguren que els terrenys que es guanyin amb el trasllat de l’estació de mercaderies es requalificaran però que en cap cas no es dedicaran a l’habitatge. Tant Ana Pastor com Xavier Trias esperen poder presentar el projecte definitiu abans del pròxim mes de març.

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i la ministra de Foment, Ana Pastor, s’han reunit durant una hora i mitja aquest dimecres a la tarda. En la trobada, hi han estat presents també el regidor d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, i la delegada del Govern espanyol, María de los Llanos de Luna, entre d’altres.