En plena via Laietana, molt a prop de l'Ajuntament, el consistori ha comprat aquest colós immens a la Generalitat. Era l'antiga seu dels jutjats de primera instància però des de 2008 està pràcticament desert. Només l'Institut Nacional d'Estadística hi ocupa les dues primeres plantes. De la tercera a la vuitena, l'Ajuntament preveu instal·lar-hi oficines municipals, ara en altres edificis, i estalviar-se així uns dos milions d'euros anuals en lloguer. Rehabilitar l'immoble, però, costarà uns set milions. L'altre edifici que ha comprat l'Ajuntament és la nau central de Can Batlló. Un macroedifici de gairebé 22.000 metres quadrats. Aquí s'hi volen instal·lar les dependències d'Hàbitat Urbà, ara repartides en cinc edificis de lloguer amb un miler de treballadors. El consistori preveu estalviar-se cinc milions i mig en lloguers cada any, però adaptar la nau per a oficines en costarà gairebé 40. SÒNIA RECASENS, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació "Una operació que ens permet guanyar patrimoni, ens permet estalviar diners en despeses corrents de lloguer i destinar aquests diners a altres necessitats." La compra dels dos edificis està valorada en 30 milions d'euros. L'Ajuntament, però, no abonarà aquests diners sinó que els restarà del deute que la Generalitat té amb Barcelona i que a finals d'agost era de 164 milions d'euros.

Aquesta operació patrimonial se suma a l’adquisició que l’Ajuntament farà dels terrenys de la Model, una operació valorada en 15 milions d’euros que també es restaran del deute de la Generalitat amb el consistori, que a l’agost estava xifrat en 164 milions. Passarà el mateix amb els altres dos immobles anunciats aquest dimarts, que es pagaran en concepte de dació en pagament.

Un dels immobles és l’antiga seu dels jutjats de primera instància, un edifici cèntric situat a la via Laietana i valorat en 14,7 milions d’euros. L’edifici, de vuit plantes, està infrautilitzat des de 2008, ja que només hi ha un ocupant a les dues primeres plantes, l’Institut Nacional d’Estadística. La resta de l’immoble, que té una superfície de 10.853 m2, està buit. El consistori el preveu convertir en oficines de l’Administració local, un moviment que permetrà estalviar uns dos milions d’euros en lloguer. Abans, però, s’haurà de rehabilitar i les reformes tindran un cost d’uns set milions d’euros.

L’altre edifici és la nau central de Can Batlló, un espai de 21.830 m2 valorat en 15,2 milions. L’espai es convertirà en les dependències municipals de l’Àrea d’Hàbitat Urbà, situades ara en cinc edificis de lloguer. El consistori hi traslladarà un miler de treballadors municipals i, amb aquesta operació, calcula estalviar 5,5 milions d’euros a l’any en lloguers. Les obres de transformació de la nau en edificis, però, tindran un cost d’uns 40 milions.

Segons la tintenta d’Economia, Sònia Recasens, l’operació “permet guanyar patrimoni, estalviar diners en despeses corrents de lloguer i destinar aquests diners a altres necessitats”.