JOSEP RULL, coordinador general de CDC "Utilitzem unes urnes que són unes eleccions ordinàries per fer-ne un referèndum. Vol dir això les plebiscitàries. Vol dir un únic punt del programa electoral. No es parla de polítiques sectorials, un punt: si vostès ens voten estem legitimats per negociar i declarar l'estat català. Sempre queda la declaració unilateral si el procés de negociació no és reeixit." RAMON ESPADALER, secretari general d'UDC "Nosaltres creiem que s'ha d'esgotar la present legislatura. En relació a la declaració unilateral d'independència sempre hem dit que no hi creiem i encara menys en la present legislatura."

El coordinador general de CDC, Josep Rull, ha defensat aquest dimarts que la proposta del govern per celebrar un procés participatiu el 9-N és “la millor alternativa” dins del marge que deixa el govern central. Ha argumentat que “hi haurà urnes i la possiblitat de respondre la pregunta pactada amb els partits”.

Rull també s’ha mostrat partidari d’unes eleccions plebicitàries i ha avançat que des de CDC es treballarà perquè es pugui formar una candidatura unitària amb un únic punt en el programa electoral, la proclamació de l’estat català.

En aquest punt, precisament, és on es fan evidents les diferències amb Unió Democràtica de Catalunya. El secretari general de la formació, Ramon Espadaler, ha deixat clar que rebutgen una declaració unilateral d’independència. També aposten per esgotar la legislatura actual.

Espadaler ha destacat que la proposta de Mas “permet donar veu al ciutadans” sense sortir-se del marc legal, una de les línies traçades per Unió. Per aquest mateix motiu, consideren que no es pot tornar al projecte inicial de la consulta, tal com demana ERC, perquè el decret i la llei estan suspesos cautelarment pel Tribunal Constitucional.