La declaració ha començat puntualment a un quart d'11 i ha estat a porta tancada. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha rebutjat respondre el fiscal i l'acusació particular i només ha parlat amb el jutge. IRENE RIGAU, consellera d'Ensenyament en funcions "El motiu pel qual no s'ha respost al ministeri fiscal és que m'era molt difícil entendre el canvi de criteri que hi havia hagut a la fiscalia." La consellera considera que el Tribunal Superior de Justícia es va contradir, ja que els magistrats del TSJC van acordar no presentar acusació però després van admetre a tràmit la querella del fiscal general de l'Estat. L'interrogatori s'ha centrat en el paper de la conselleria el 9-N, que Rigau ha insistit que van organitzar els voluntaris. IRENE RIGAU, consellera d'Ensenyament en funcions "Ni jo ni cap membre del meu departament vam dictar resolució ni vam donar cap ordre ni instrucció a directors d'institut. El que vam fer va ser informar." El principal argument jurídic de la defensa ha estat que la consulta es va realitzar dins un marc legal que preveu competències de participació. IRENE RIGAU, consellera d'Ensenyament en funcions "He insistit que complia un mandat del Parlament de Catalunya i que érem coneixedors d'un marc normatiu preexistent derivat de l'Estatut pel que fa a les competències en participació ciutadana." La consellera considera que no ha desobeït ni ha fet res contra la llei, i diu que a cap dels tres imputats no se'ls pot atribuir un delicte d'enriquiment. Rigau també ha dit que té la consciència tranquil·la. La consellera s'ha abstingut de fer cap valoració política.

Rigau ha arribat a l’Audiència acompanyada d’una comitiva en la qual s’han pogut veure el govern català en ple, excepte el president de la Generalitat, Artur Mas, i altres alts càrrecs de l’executiu català.  A banda, també han donat suport a la consellera representants de Junts Pel Sí, CDC, ERC, la CUP i Catalunya Sí que es Pot.

El líder de la CUP, Antonio Baños, s’ha apropat a les persones concentrades, amb qui ha intercanviat unes paraules sobre el procés d’independència. Baños ha demanat tranquil·litat perquè “tots som independentistes i tots volem la república”.

Després de declarar, Rigau ha explicat que només ha respost les preguntes del jutge i no ho ha fet amb les preguntes de la fiscalia ni de l’acusació particular. La consellera d’Ensenyament en funcions ha explicat que ha declarat amb la tranquil·litat de no haver “fet res negatiu”. La consellera considera que el Tribunal Superior de Justícia es va contradir, ja que els magistrats del TSJC van acordar no presentar acusació, però després van admetre a tràmit la querella del fiscal general de l’Estat.

L’interrogatori s’ha centrat en el paper de la conselleria el 9-N, que Rigau ha insistit que van organitzar els voluntaris. El principal argument jurídic de la defensa ha estat que la consulta es va realitzar dins un marc legal que preveu competències de participació.

Joana Ortega, vicepresidenta del govern de la Generalitat durant el 9-N, declara aquest dimarts a la tarda i Artur Mas, president de la Generalitat en funcions, ho farà dijous. En tots els casos s’han convocat concentracions a la porta del Palau de Justícia de Barcelona, organitzades per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural.