Els resultats de les eleccions generals del 10-N han deixat un panorama polític fragmentat i un repartiment d’escons que fa preveure que serà complicat assolir acords. Cap de les formacions no ha aconseguit majoria absoluta (176 diputats) i, per tant, sí o sí hauran d’arribar a consensos per tirar endavant la investidura i formar govern.

La gran coalició

Una de les possibilitats, de la qual s’ha parlat durant la campanya electoral, seria formar una gran coalició entre el PSOE (120) i el PP (88). Tots dos sumarien 208 diputats i assolirien junts la majoria absoluta. En els darrers dies els líders de les dues formacions s’han apartat bastant d’aquesta opció.

El bloc d’esquerra

Una altra de les possibilitats seria que les formacions que se situen més a l’esquerra de l’hemicicle busquessin el pacte per a la investidura. El PSOE (120), Unides Podem (35) i Més País (3) necessitarien el suport del sector sobiranista (com ERC, el PNB o Junts per Catalunya). Les negociacions pel pacte d’esquerres, no obstant, van fracassar després de les eleccions del 28 d’abril.

El bloc de les dretes, descartat

S’esfuma cada vegada més la possibilitat d’un pacte entre les formacions que se situen més a la dreta. PP (88), Vox (52) i Ciutadans (10) sumarien 150 escons i tampoc no arriben, doncs, a la majoria absoluta.

En les properes setmanes pot passar qualsevol cosa i les opcions de pactes i acords es multipliquen. Fins i tot el PSOE podria optar per una investidura en segona volta (a la primera ha d’aconseguir majoria absoluta, però a la segona necessita només que els “sí” superin els “no”). Això l’obligaria a governar en solitari, amb acords puntuals. I diversos analistes consideren que només afegiria inestabilitat a un executiu ja de per si feble.