El PSOE de Pedro Sánchez ha guanyat les eleccions d’aquest 10 de novembre. Repeteix victòria, però amb pitjors resultats que el 28 d’abril: ha baixat dels 123 escons als 120. El PP, amb Pablo Casado al capdavant, ha millorat resultats respecte al 28-A i es manté a la segona posició amb 88 escons. En tercer lloc, se situa Vox, que ha signat la pujada més espectacular passant dels 24 escons als 52. Darrere, han quedat Unides Podem (35 escons) i Ciutadans, que ha patit una davallada també espectacular baixant dels 57 als 10 escons respecte als últims comicis.

Amb aquests resultats, l’escenari polític encara és més complicat que el que va sortir del 28-A. Cap dels dos blocs (ni les dretes, ni les esquerres) sumen majoria absoluta.

Sánchez: “Sí o sí aconseguirem un govern progressista”

El candidat del PSOE a la presidència, Pedro Sánchez, ha mostrat la seva disposició per formar “sí o sí” un “govern progressista” que permeti desbloquejar la situació política d’Espanya. Per això, ha fet una crida als partits polítics a actuar amb “generositat i responsabilitat”. Durant la compareixença del líder socialista a la seu de Ferraz, desenes de persones han cridat “Amb Casado no, amb Iglesias sí!”, uns càntics que han aturat momentàniament el discurs de Sánchez, visiblement incòmode durant el seu discurs. El 28 d’abril passat es va poder escoltar “Amb Rivera no!”.

Malgrat perdre tres escons respecte al 28-A, el PSOE ha celebrat la victòria.

Casado: “Serem molt exigents”

El candidat del PP a la presidència del govern espanyol, Pablo Casado, ha celebrat els resultats obtinguts a les eleccions generals del 2019 i ha dit que Pedro Sánchez ha estat “el gran derrotat” de la nit. El líder dels populars ha assegurat que el candidat socialista “ha perdut el seu referèndum” per perdre tres escons. Tot i les crítiques als socialistes, el PP no ha tancat la porta a desbloquejar la situació política. “Serem molt exigents. Veurem què planteja Pedro Sánchez. Després, exercirem la nostra responsabilitat: Espanya no pot seguir més temps bloquejada”, ha apuntat Casado, qui reconeix que Sánchez ho té “molt més complicat” per governar.

Vox, el gran beneficiat

Vox ha aconseguit la pujada més espectacular el 10-N. A les eleccions del 28-A, va aconseguir el 10,2 % dels vots (i 24 diputats), mentre que en aquesta ocasió ha més que duplicat els resultats, amb 52 diputats i un 15,1 % dels vots. Amb aquests resultats, el candidat ultradretà Santiago Abascal s’ha mostrat pletòric en la valoració de la nit electoral i ha promès que “no farà cap pas enrere”. També ha avisat que en obtenir més de 50 diputats (els mínims per presentar recursos al Tribunal Constitucional), durà al TC “totes les lleis lliberticides i anticonstitucionals” aprovades els últims anys. A més, Abascal s’ha compromès a treballar per “un futur millor”, tot defensant la família tradicional i lluitant contra la immigració il·legal. Centenars de simpatitzants l’han rebut amb crits de “A por ellos”.

Iglesias estén la mà a Sánchez

El candidat d’Unides Podem, Pablo Iglesias, ha tornar a estendre la mà al PSOE per negociar un govern de coalició. El líder de la formació lila ha lamentat l’auge que ha experimentat l’extrema dreta després del 10-N. “Per allò que han servit aquestes eleccions és perquè la dreta es reforci i perquè tinguem una de les extremes dretes més fortes i potents d’Europa”, ha assegurat. Sobre aquest escenari ha responsabilitat directament el socialista Pedro Sánchez. “Es dorm pitjor amb més de 50 diputats de l’extrema dreta que amb ministres d’Unides Podem al govern”, li ha dit Iglesias, fent referència a les dificultats d’entrar al govern del PSOE després de les eleccions del 28 d’abril.

Sobre el govern de coalició, Iglesias ha demanat iniciar les negociacions amb el PSOE “sobre la base dels articles socials de la Constitució”. El candidat d’UP defensa que els partits integrants d’aquest govern de coalició estiguin representants proporcionalment als vots aconseguits a les urnes.

Rivera: “un mal resultat, sense excuses”

El líder de Cs, Albert Rivera, ha admès entre cares llargues que els 10 diputats que ha obtingut el 10-N (respecte als 57 del 28-A) són “un mal resultat, sense pal·liatius ni excuses”. Per això, ha assumit personalment el resultat i ha anunciat la convocatòria de l’executiva nacional del partit de forma “urgent i extraordinària”, aquest dilluns a les 10 h. Rivera es trobarà amb la direcció de Cs “per compartir totes les decisions que s’hagin de proposar”. En paral·lel, Albert Rivera ha dit que demanarà un congrés extraordinari amb els militants “perquè agafin les regnes del partit”.

[vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1551100517095{background-color: rgba(249,87,65,0.83) !important;*background-color: rgb(249,87,65) !important;}”][vc_custom_heading text=”eleccions 10-N” font_container=”tag:h3|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]