habitatges presó Trinitat Vella

Pas endavant per transformar els entorns de la presó de la Trinitat Vella, pendent de traslladar-la a la Zona Franca. L’Ajuntament de Barcelona ha tret a concurs la construcció dels primers habitatges per reallotjarh-hi els veïns de la zona, que fa anys que esperen en edificis amb problemes estructurals. La intenció del consistori és que després de l’estiu comencin les obres de 41 dels 129 habitatges, que es faran en dues promocions.

En concret, es començarà amb la construcció d’una part del primer bloc, amb 41 pisos, que es podrà completar amb 53 més quan s’enderroqui la presó. En paral·lel, en els propers mesos l’Ajuntament preveu fer el concurs també de les obres del segon bloc, amb 35 habitatges més. Això permetrà reallotjar-hi els veïns dels edificis del carrer del Pare Pérez del Pulgar, que viuen en edificis que envolten el turó on està la presó.

El trasllat de la presó, clau per a tota l’operació

La construcció d’aquests habitatges acumula anys d’endarreriment. En el mandat anterior, mesos abans de les eleccions municipals, el consistori es va prometre tenir-los enllestits el 2022 coincidint amb el trasllat de la presó. Un dels motius que explica el retard és l’aparició de metalls pesants en una de les parcel·les de la Zona Franca que l’Ajuntament es va comprometre a cedir a la Generalitat per ubicar-hi la presó de la Trinitat Vella.

Finalment, el març de l’any passat, les dues administracions van acordar un segon calendari per treure del nucli urbà de Barcelona aquesta presó i també la de Wad-Ras. Precisament aquest dimecres, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha anunciat que la presó que ha de rellevar la de la Trinitat Vella estarà enllestida el 2025. Tindrà capacitat per a 800 interns i costarà 36,6 M €, diners que aportarà el Departament de Justícia.

Més de 400 habitatges a la zona

En fases posteriors, i sempre condicionades a l’enderroc de la presó, la parcel·la que ocupa el centre penitenciari i els entorns han d’acollir 450 habitatges, dels quals 410 seran de protecció oficial. La presó de la Trinitat Vella va obrir el 1964 i en l’actualitat ja és un centre en règim obert. En diverses etapes anteriors va ser una presó de dones i també de joves. Des del 2009 està parcialment enderrocada i els terrenys són propietat de l’Ajuntament de Barcelona.