Barcelona haurà de conviure encara uns anys més amb dues presons a la trama urbana: la de Wad-Ras (dones) i la de la Trinitat Vella (règim obert). L’Ajuntament i la Generalitat han anunciat aquest dimecres un nou calendari per al trasllat d’aquests centres penitenciaris en dos solars de la Zona Franca, que endarrereix les últimes dates fixades. La nova presó en règim obert que ha de rellevar la de la Trinitat Vella estarà enllestida el 2025, mentre que la nova presó de dones per tancar Wad-Ras es posarà en marxa el 2027.

Recreació de la nova presó de la Zona Franca que ha de substituir la de la Trinitat Vella

El nou centre penitenciari en règim obert es construirà en un solar a la confluència del carrer A i el carrer 1 de la Zona Franca. Tindrà capacitat per a 800 interns i costarà 34 M €, diners que aportarà el Departament de Justícia. La construcció d’aquesta presó s’ha endarrerit –s’havia previst el trasllat el 2022– perquè al subsol s’hi han trobat metalls pesants que s’han de treure abans de fer-hi res. L’Ajuntament ha pactat amb la Generalitat assumir el cost de la descontaminació dels terrenys, però si supera els 8 M €, Justícia n’aportarà la diferència.

“Un calendari real”

El nou calendari s’ha anunciat amb la visita del vicepresident en funcions, Pere Aragonès, la consellera de Justícia en funcions, Esther Capella, i la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, en un dels dos solars de la Zona Franca. “És un calendari real”, ha assegurat Capella, que s’ha compromès a tancar les dues presons en un termini màxim de sis anys. “Això va de debò”, ha afegit Janet Sanz, que ha dit que el trasllat de la presó de la Trinitat Vella “és de justícia per als veïns”.

Quan l’Ajuntament cedeixi aquests dos solars de la Zona Franca, la Generalitat li vendrà els terrenys de la presó de la Trinitat Vella (20.000 m2) per construir-hi habitatge protegit. En concret, s’hi volen fer 410 pisos. En una primera fase, però, la intenció és aixecar 131 habitatges per a les persones afectades pel procés de reallotjament. Sanz ha dit que les obres d’aquests primers pisos podrien començar el juliol del 2022. Es dona el cas que mesos abans de les últimes eleccions municipals, el febrer del 2019, l’Ajuntament va prometre enllestir les primeres promocions el 2022.

Solar del carrer E de la Zona Franca on s’ha de construir la nova presó de dones que rellevarà Wad-Ras

La presó de dones, de Wad-Ras al carrer E

La nova presó de dones que ha de permetre el tancament de Wad-Ras es construirà a un solar del carrer E de la Zona Franca de 20.000 metres quadrats. Tindrà capacitat per a 600 persones i Justícia invertirà 65 M €. La Generalitat preveu finançar la construcció parcialment amb el que obtingui del solar de Wad-Ras a la Vila Olímpica. La intenció és poder culminar el trasllat el 2027. A diferència del que s’havia previst, només serà de dones i no hi haurà presos preventius, que seguiran a Brians 1 (Sant Esteve Sesrovires).