El projecte de transformació urbanística de Trinitat Nord associat al trasllat de la presó de Trinitat inclou la construcció de més de 400 habitatges de protecció oficial. 131 d’aquests habitatges serviran per reallotjar els veïns dels edificis del carrer del Pare Pérez del Pulgar coneguts com els pisos del Patronat que es van construir els anys 50 i tenen des de fa anys problemes estructurals que dificulten el manteniment dels immobles. L’Ajuntament ha anunciat que l’inici de les obres de construcció de la primera fase d’habitatges començarà l’estiu del 2022.

Solar on es preveuen construir els habitatges de protecció de Trinitat Nord

L’Ajuntament i la Generalitat van acordar fa uns dies el tancament de les presons de Wad-Ras i Trinitat en un termini màxim de sis anys. L’acord inclou la cessió per part de l’Ajuntament dels dos solars de la Zona Franca i la compra d’un solar de 20.000 metres quadrats de la presó de la Trinitat Vella per un valor de 6,67 milions d’euros. La compra d’aquest solar permetrà començar a construir els habitatges de protecció oficial, unes obres que haurien d’haver engegat fa dos anys perquè el calendari inicial era entregar els pisos nous el 2022. La plataforma afectats Trinitat Nord ha rebut la notícia amb satisfacció, tot i que hi ha veïns que afirmen que no s’ho creuran fins que no vegin les màquines treballant.

Ara ens ho comencem a creure després de tants anys. Ara és qüestió de paciència i confiem que aquest cop sí veurem començar les obres aviat”
Josep Maria López, plataforma afectats Trinitat Nord

Els edificis coneguts com els pisos del Patronat, es van construir entre el 1955 i el 1958. Els habitatges van tenir problemes d’aluminosi i es van haver de rehabilitar per evitar un possible ensorrament. Tot i la intervenció estructural, fa dècades que tenen problemes d’humitats i esquerdes. Actualment, els habitatges han passat les darreres inspeccions, però s’han hagut de posar elements a l’estructura per evitar desperfectes majors. De fet, segons expliquen alguns veïns, ja hi ha algun pis apuntalat i molts veïns han de reparar esquerdes cada any i repintar les habitacions amb freqüència perquè les humitats reapareixen constantment als sostres i a les parets.

Blocs del pisos del carrer del Pare Pérez del Pulgar, que s’enderrocaran dins del projecte Trinitat Nord
Necessitem un pis digne per viure amb tranquil·litat. Intentem mantenir els habitatges en condicions, però per molt que fem els problemes tornen a sortir”
Sonia Pajares, plataforma afectats Trinitat Nord

Aquests dies diversos tècnics del Patronat Municipal de l’Habitatge s’estan reunint amb els veïns per conèixer com voldrien que fossin els habitatges que s’han de construir i quines necessitats té cada família. Els pisos tindran uns 70 metres quadrats de mitjana, però cal determinar-ne encara les característiques concretes. Les properes setmanes, el districte de Sant Andreu es reunirà amb els veïns per explicar més detalls sobre les obres i els edificis de protecció oficial. Està previst que la licitació de l’obra es faci a finals d’aquest any i la construcció dels primers edificis pugui començar la segona meitat del 2022.