A partir d’aquest dimecres, els ciutadans ja poden fer aportacions per actualitzar l’ordenança de convivència actual. L’Ajuntament de Barcelona posa en marxa el procés participatiu, que s’allargarà un mes, fins al 4 de març. Les aportacions es podran fer de dues maneres, de forma telemàtica o presencial. “Volem que sigui l’ordenança de tots els barcelonins i barcelonines, que se la sentin seva”, ha dit la comissionada de Convivència, Montserrat Surroca, durant l’explicació del procés participatiu.
La participació en línia es farà a través de la plataforma Decidim.barcelona, mentre que la presencial serà en tres sessions aquest febrer als districtes de l’Eixample, Sant Martí i Ciutat Vella. La primera sessió es farà el 12 de febrer al Centre Cívic Urgell, la segona, el 21 de febrer al Centre Cívic la Farinera i, la tercera, el 28 de febrer al Centre Cívic Pati Llimona. “Fer-la a tots els districtes era inviable”, ha admès Surroca, que ha posat èmfasi amb l’opció de participar-hi telemàticament.
Es manté el calendari: la nova ordenança, a finals d’any
L’Ajuntament manté l’objectiu que s’havia marcat de tenir l’ordenança aprovada aquest desembre. “Hem intensificat molt la tramitació”, ha assegurat la comissionada. En aquest sentit, ha explicat que també s’està parlant amb tots els grups municipals del consistori. Sobre la taula hi ha l’enduriment de les sancions que haurien quedat obsoletes. “Hem de veure si la ciutadania i els grups coincideixen en aquests plantejaments”, ha dit la comissionada.
L’ordenança del civisme actual és de l’any 2006. Durant aquests 18 anys s’han produït canvis en la legislació i la jurisprudència també ha obligat a derogar alguns articles. A més, “la societat ha anat canviant i hi ha noves necessitats”, admet Surroca.
Es crea una comissió de seguiment per garantir el procés
A banda, aquest dimarts també es constitueix una comissió de seguiment per “vetllar que el procediment de participació es faci degudament”. Aquest òrgan està format per entitats de sectors molt diversos de la ciutat, com ara el turisme, la restauració, la cultura i l’oci nocturn. També estan representades la FAVB, la Taula del Tercer Sector de Catalunya, el Consell de Joventut de Barcelona, el Consell LGTBI+ i el Consell de les Dones, entre d’altres.