En ple debat sobre la revisió de l’ordenança de convivència, una enquesta de l’Ajuntament de Barcelona apunta quina és la preferència dels barcelonins per millorar el civisme a la ciutat. En primer lloc, l’aposta del 31,3 % és sancionar les conductes incíviques amb multes, que passa per davant dels que prefereixen la prestació de serveis a la comunitat (24,9 %), incrementar la despesa en neteja (20 %) i fer campanyes de conscienciació (18,8 %).

El govern municipal preveu afrontar la revisió de l’ordenança de convivència el primer semestre del 2024. Fins ara, el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, no ha amagat la voluntat d’apujar el règim sancionador alhora que s’avaluaran mesures alternatives a la multa. Dues opcions que van en la línia del que apunta l’enquesta òmnibus feta els primers mesos de l’any a un miler de barcelonins.

Les actituds incíviques que més molesten

L’enquesta també pregunta als barcelonins quin és el comportament incívic que més molesta. En la primera posició del rànquing hi apareix la brutícia i les escombraries fora de lloc (26,7 %). En segona posició hi ha les bicicletes i patinets que no respecten les normes (21,4 %) i, en tercer lloc, els excrements i orins dels gossos (17,2 %). La manca de respecte i d’educació (12,9 %) completen les primeres posicions.

Una altra de les actituds incíviques que més molesta és el soroll. L’enquesta recull diverses casuístiques per separat que, si se sumen, elevarien aquest assumpte a la segona posició. És el cas de les queixes per soroll en general (10,4 %), les de soroll per la nit (6,3 %), el soroll de vehicles (2,7 %) el soroll per música alta (1,7 %) i el soroll de camions de neteja (0,4 %).