L’Ajuntament de Barcelona ha frenat la via dissenyada en el mandat anterior per revocar llicències de pisos turístics en edificis residencials com el bloc del carrer de Tarragona. Ho ha publicat el digital ‘Nació’ i betevé ho ha confirmat de fonts municipals. El govern de Jaume Collboni (PSC) vol garantir la seguretat jurídica de la fórmula que va trobar l’executiu d’Ada Colau l’any passat abans de seguir-la aplicant.

La via per revocar pisos turístics es va anunciar després de l’esclat del cas del bloc de Tarragona, en què van aflorar desenes de llicències noves tot i el veto del pla d’allotjaments turístics (PEUAT). El propietari les va poder regular pel buit legal que hi va haver entre la suspensió del primer PEUAT i l’entrada en vigor del pla que es va aprovar per substituir-lo. Segons l’Ajuntament, fins ara s’han donat d’alta 671 llicències que van aprofitar aquesta escletxa legal, i n’hi pot haver més.

106 expedients oberts

Per revocar llicències de pisos turístics, l’Ajuntament va aplicar una llei catalana que permet retirar permisos si una activitat econòmica no s’ha desenvolupat tres mesos després de comunicar-ne l’inici. Fonts municipals han explicat que amb aquesta via s’han obert 106 expedients per revocar llicències de pisos turístics (la majoria, 89, del bloc del carrer de Tarragona). Del total, n’hi ha 24 en tràmit i 82 són ferms, és a dir, han perdut la llicència.

Tot i això, l’Ajuntament apunta que en molts d’aquests casos els propietaris han impugnat la resolució i que ara cal que la justícia es pronunciï. Per això, abans de continuar aplicant la fórmula, el consistori creu que “cal demostrar que l’instrument és efectiu i jurídicament segur” per deixar sense efecte les noves llicències que van aflorar. Quan es tingui resposta, s’obriran expedients en els casos en què es pugui aplicar la llei.

Picabaralla comuns-PSC

La portaveu de Barcelona en Comú, Janet Sanz, ha mostrat preocupació perquè Collboni “hagi aturat” la via per revocar llicències i ho veu com “un escàndol”. “El govern municipal té vies jurídiques contra l’especulació amb l’habitatge i les hauria d’utilitzar”, ha afirmat. Segons els comuns, la fórmula podria tancar uns 900 pisos turístics, però el consistori replica que la xifra no és certa perquè no es pot aplicar en tots els casos.

La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, li ha respost via xarxes socials: “No hem aturat res”. Bonet apunta que la voluntat del consistori és reduir els habitatges d’ús turístic “amb seguretat jurídica” i que es volen evitar escletxes legals que forcin a acceptar llicències “a cop de sentència”. La tinenta d’alcaldia afegeix que això és el que va passar en el mandat anterior, “com bé saben a BComú”.