Les conclusions del Tribunal de Comptes han fixat finalment una fiança de 5,2 milions d’euros per a Artur Mas com a màxim responsable per la utilització de fons públics en els preparatius de la consulta del 9-N. Mas és el “responsable solidari” de les fiances imposades als exconsellers Rigau (3 milions), Homs (2,1 milions) i Ortega (800.000 euros) i disposa de 15 dies per abonar el conjunt de l’import. Els advocats dels representants polítics ho qualifiquen de “desviació de poders” i presentaran al·legacions per “indefensió”.

La quantitat que reclama el Tribunal de Comptes respon als diners gastats en la consulta (4,8 milions d’euros), més els interessos generats. Tot i que els quatre representants polítics ja van ser condemnats i inhabilitats per haver desobeït el Tribunal Constitucional amb la consulta, el tribunal no els eximeix de la responsabilitat comptable sobre els diners gastats en els preparatius. A partir d’avui, Mas té 15 dies per satisfer l’import de la fiança i si no ho fa li embargaran béns, comptes bancaris, propietats o altres formes de patrimoni. El mateix els pot passar els exconsellers Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs.

Amb les conclusions presentades aquest dilluns, el tribunal ha donat per bons els arguments presentats pels denunciants, Societat Civil Catalana (SCC) i l’Associació d’Advocats Catalans, que reclamaven la devolució d’una mica més de cinc milions d’euros per l’ús irregular de diner públic en el 9-N. L’expresident, els tres exconsellers i set persones més que van participar en l’organització de les despeses del referèndum estaven citats aquest dilluns a Madrid per conèixer les conclusions, tot i que no s’havien de presentar personalment i només hi han acudit els seus advocats. Els advocats preveuen presentar al·legacions contra el pagament en els propers dies. Consideren que tot el procés ha estat “ple d’irregularitats” i que els acusats han viscut una situació d'”indefensió” en què se’ls ha vulnerat el dret a la defensa. També han qualificat la resolució de “desviació de poders” de la política cap a la justícia i d”advertiment cap a iniciatives polítiques futures” per part d’altres representants polítics.