S’havia fet esperar, i ens els últims dies i sobretot en les últimes hores havia arribat a ser quasi taquicàrdic: saber què votaria el PNB a la moció de censura presentada pel PSOE, si donar-li suport o no, i fer caure Rajoy o mantenir-lo a la Moncloa. El portaveu dels nacionalistes bascos, Aitor Esteban, ha desfet l’enigma aquest dijous a la tarda quan, des de la tribuna del Congrés i durant el seu torn de paraula, ha anunciat els cinc vots afirmatius a la moció, tal com ja havien confirmat els diputats del PSOE, Units-Podem, ERC, PDeCAT, EH Bildu i el representant de Nueva Canarias. De fet, els demòcrates catalans han esperat també a confirmar el sentit del seu vot fins que no han escoltat la rèplica de Pedro Sánchez. El portaveu del PDeCAT, Carles Campuzano ha afirmat que “era necessari posar fi a l’era Rajoy”.
El desllorigador de la decisió del PNB ha estat el fons del discurs de Pedro Sánchez en la sessió matinal en què, “per responsabilitat” ha dit, mantindrà els pressupostos aprovats pel Congrés la setmana anterior, que van tenir el suport dels nacionalistes bascos.
En el torn de Ciutadans, Albert Rivera ha tornat a insistir Rajoy perquè “aprofiti l’última oportunitat, dimiteixi i convoqui eleccions a mitjà termini”. També li ha recordat que Rajoy demanava a Ciutadans que no fos “aprovechategui” i actués amb lleialtat com el PSOE o el PNB, que han acabat presentant la moció de censura, l’un, i donant-hi suport, l’altre. Rivera ha lamentat que des que es va conèixer la sentència del cas Gürtel, Mariano Rajoy no l’hagi trucat ni tampoc fos a la cambra durant les intervencions dels grups polítics.
També el líder de Podem, Pablo Iglesias ha fet una crítica encesa a l’absència de l’encara president del Govern espanyol i ha qualificat com a “escàndol” que “l’escó l’ocupi una bossa de mà i no el president del govern espanyol”. Iglesias ha dit als independentistes bascos i espanyols que és possible “una altra Espanya, no monàrquica i fraternal” i ha elogiat la tasca del govern de Colau a l’hora de mantenir “la legitimitat de les institucions catalanes” durant l’aplicació de l’article 155.
Després de la sessió d’aquest dijous, el resultat de la votació es coneixerà divendres al migdia, quan s’hauran de confirmar els suports a Pedro Sánchez desvetllats aquest dijous i que han de superar els 176 vots.
Sánchez pica l’ullet a bascos i catalans
El líder socialista ha estès la mà a bascos i catalans. S’ha compromès a mantenir els pressupostos de l’Estat i a obrir la porta a recuperar el diàleg amb el nou govern de la Generalitat, per “restablir els ponts amb totes i cadascuna de les comunitats autònomes”.
En la rèplica, Mariano Rajoy li ha qüestionat com és que ara vol mantenir uns comptes que el PSOE va rebutjar quan es van votar. “Per què ho fan? Els ha entrat ara l’entusiasme? Hi ha algun dels seus possibles suports que li ha exigit que mantingui els pressupostos generals de l’Estat?”, ha demanat Rajoy. També li ha preguntat sobre el suport dels independentistes: “Assumirà les peticions de Torra?”. Sánchez ha respost que “es reunirà i intentarà construir ponts amb el president de la Generalitat per sortir de la situació que vostè ha creat”, en referència a un problema polític que, segons ha reconegut Sánchez “es va originar amb la sentència del TC sobre l’Estatut d’Autonomia”.
Sessió carregada de retrets
El president espanyol, Mariano Rajoy, ha acusat els socialistes de fer “una interpretació lliure, manipulada i interessada d’una sentència judicial que no és ferma”. Assegura que menteixen quan diuen que el PP és sinònim de corrupció: “Si la sentència és tota la base de la moció, ja la poden retirar, perquè han mentit”, ha afirmat Rajoy, que ha reconegut que “hi ha corruptes al PP”, però ha desafiat Ábalos: “Que potser el PSOE està net? Que potser són Teresa de Calcuta?”.
El president espanyol ha assegurat que Sánchez presenta la moció per “oportunisme” i per la “urgència per arribar a la presidència” sense passar per les urnes. “Som davant d’un intent inútil de justificar una falsedat i aprofitar qualsevol escletxa per arribar al poder”, ha condemnat Rajoy.
Amb tot, hi ha hagut un gir destacat en l’estratègia del líder socialista quan, ha etzibat al president del govern aquesta pregunta: “Sr. Rajoy, està disposat a dimitir? Aquí i ara?”. Sánchez ha ofert a Rajoy evitar tot el debat de la moció de censura i “sortir de la presidència del govern per decisió pròpia”. L’ha assenyalat com el veritable impulsor d’aquesta moció, per la “incapacitat d’assumir en primera persona cap responsabilitat” pel cas Gürtel, que ha condemnat el PP en la trama corrupta. Sánchez ha afirmat que aquesta sentència “provoca indignació” i ha afegit que en qualsevol altre país democràtic, el govern plegaria. “Què més ha de passar perquè entengui que la seva permanència és perjudicial i un lastre per al país i per al seu partit?
La primera moció de censura que prospera en democràcia
La d’aquest dijous ha estat la primera moció de censura que prospera de manera favorable pels interessos de qui la presenta, des de la recuperació de la democràcia el 1977. Fins el moment, se n’havien presentat i debatut tres: la de Felipe González contra el govern de l’UCD d’Adolfo Suárez el 1980, la d’Antonio Hernández Mancha d’AP contra el govern socialista de González el 1987, i la de l’any passat, de Pablo Iglesias contra el govern de Rajoy que, amb la mateixa aritmètica parlamentària que ara, tampoc no va prosperar.