Amb la incorporació de Chacón, Vergés i Borràs, el govern de Torra serà més paritari que el s’havia format inicialment, en el qual només hi havia tres dones. Això va generar polèmica i crítiques per part de l’oposició i de diversos sectors independentistes, com la CUP. Tot i els canvis, l’executiu el segueixen formant més homes (vuit) que dones (sis).

El Govern espanyol celebra el canvi de consellers

Amb aquest canvi se substitueixen els consellers que són a presó o a l’estranger, després que el Govern espanyol hagi expressat aquest dimarts en una carta que no en publicarà els nomenaments. Davant del canvi, Madrid ha respost de manera immediata celebrant el gest de Quim Torra i atribueixen els canvis a la “fermesa i determinació” de Mariano Rajoy en la defensa de la legalitat.

L’oposició acusa Torra de voler seguir amb el conflicte

Des de l’oposició, Inés Arrimadas ha reaccionat a través de Twitter i ha acusat Torra de voler seguir amb el conflicte perquè “sabia que els presos i fugats no serien consellers”. La líder de Ciutadans ha dit que el president de la Generalitat ha de governar dins del marc democràtic “però no ho farà” perquè ja ha anunciat mesures per seguir amb el procés.

Qui són els nous consellers?

Alba Vergés, nomenada consellera de Salut, ha estat diputada al Parlament de Catalunya per ERC en les dues últimes legislatures. Actualment també és secretària quarta de la Mesa del Parlament i secretària de Salut, Benestar i Ciutadania a Esquerra. En el mandat anterior, va presidir la comissió d’investigació sobre l’operació Catalunya, impulsada pels partits sobiranistes.

A Laura Borràs, nomenada consellera de Cultura, se la vincula a l’entorn de Carles Puigdemont. Havia estat directora de la Institució de les Lletres Catalanes, un càrrec que va deixar el gener del 2018 per prendre possessió de l’acta com a diputada del Parlament per Junts per Catalunya.

Maria Àngels Chacón arriba al càrrec de consellera d’Empresa i Coneixement després d’haver ocupat responsabilitats en el govern municipal d’Igualada. Entre el 2011 i el 2015 va ser tinenta d’alcalde i regidora de Dinamització Econòmica, Comerç i Turisme. Des del 2015 fins a l’actualitat va combinar la tinència d’alcalde amb la regidoria de Dinamització Econòmica, Coneixement, Internacionalització i Interior del consistori d’Igualada.

Damià Calvet agafa les regnes de la conselleria de Territori i Sostenibilitat amb una trajectòria vinculada a l’Administració catalana i al Departament d’Infraestructures. Durant el mandat d’Artur Mas, va ser secretari de Territori i Sostenibilitat entre el 2011 i el 2013, quan va ser nomenat director d’Incasòl.