El diari ‘El País’ ha publicat aquest dijous que Institucions Penitenciàries ha demanat al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena si té previstes més diligències sobre els líders independentistes un cop la Sala d’Apel·lacions del Tribunal Suprem va desestimar aquest dimecres els recursos presentats per les defenses i per VOX i va confirmar el processament per rebel·lió, malversació i desobediència dels 25 processats.

La diligència dirigida a Pablo Llarena és el pas previ per al tràmit legal del trasllat dels presos, un cop el Govern espanyol ja ha adoptat la decisió política de fer-lo efectiu. El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ja va defensar que era “raonable” que un cop es tanqui la instrucció Institucions Penitenciàries faci efectiu aquest trasllat. El líder de Podem, Pablo Iglesias, que dimarts va visitar Sànchez i Cuixart a Soto del Real, va més enllà i en demana l’alliberament.

Llarena hi dona via lliure

El jutge del Suprem Pablo Llarena afirma, en una interlocutòria, que “no hi ha raó processal que condueixi a la custòdia dels processats en cap centre penitenciari concret” i insisteix que la decisió depèn d’Institucions Penitenciàries.

De moment, el magistrat només respon a les peticions que li han fet arribar els centres d’Alcalá-Meco, on hi ha Carme Forcadell i Dolors Bassa, i de Soto del Real, on són Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. S’espera que en les properes hores o dies faci el mateix amb la sol·licitud d’Estremera, on estan reclosos Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Joaquim Forn.

El trasllat, qüestió de dies

Les mateixes fonts apunten que el trasllat és qüestió de dies tot i que no especifiquen una data concreta. “Dependrà del que es trigui a fer els tràmits”, expliquen a l’ACN, alhora que assenyalen que el termini de dies pot ser de “dos, o de 10” depenent dels processos burocràtics que caldrà completar.

El jutge i el Ministeri de l’Interior es van passar la pilota durant uns dies sobre qui tenia la responsabilitat de demanar el trasllat. Mentre que el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, sostenia que calia autorització del jutge, Llarena va aprofitar una interlocutòria per remarcar que la competència per demanar trasllats és d’Institucions Penitenciàries (i, per tant, de l’Estat). Ara bé, el reglament penitenciari recull que la petició s’ha de notificar al jutge, que s’hi pot oposar. És per això, doncs, que l’Estat espanyol vol esperar que Llarena acabi la instrucció i no calgui tenir els presos a prop per a diligències.

Tot plegat té lloc quan falten 10 dies per a la reunió que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha de mantenir a La Moncloa amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en un clima de distensió però també marcat pels processos judicials contra els líders independentistes i pel paper de la fiscalia, en espera de si la nova fiscal general pot introduir canvis a l’hora de qualificar els fets en els escrits d’acusació que haurà de presentar un cop s’obri judici oral.

La nova fiscal general de l’Estat, María José Segarra, encara no ha pres possessió del càrrec, tot i que no queda clar que la seva designació impliqui un canvi de criteri. En la compareixença al Congrés de dimecres va deixar clar que no existeixen “presos polítics” i va assegurar que “ningú no és perseguit per les seves idees”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a