Torra ha afegit que la proposta del referèndum pactat serà “la primera proposta concreta que es plantejarà sobre la taula” en la reunió amb Pedro Sánchez. Tot i això, ha volgut avisar que si la resposta de l’Estat i la seva actitud no obre aquesta possibilitat, Catalunya “seguirà el seu camí cap a la república”.

“L’Estat ha de pensar que, com a Escòcia, amb un referèndum pactat pot passar de tot. Poden guanyar els independentistes o no. És el debat que necessitem tenir i és això amb el que anirem a la reunió amb Sánchez”. Amb aquesta reflexió ha sorprès Torra als periodistes que l’han acompanyat a l’oficina d’Acció de la Generalitat a Washington. I és que el president afronta la reunió amb el cap del govern espanyol amb la voluntat d’abordar la possibilitat de fer un referèndum com una de les opcions per resoldre el conflicte català.

Malgrat tot, Torra té molt clar que si no hi ha una resposta positiva de l’Estat, els independentistes “no renunciaran a res i el marc de la legislatura continuarà sent tan clar com ara, amb la voluntat de redactar una constitució catalana que hauria de ser referendada”. “No tenim terminis. El moment és d’enorme complexitat. Seria afegir al moment complicat una dificultat més que no veig convenient”, ha matisat.