Biblioteca provincial de l'estat a Barcelona

En els propers dies començaran els treballs per enderrocar l’edifici del solar on s’ha de construir la biblioteca pública de l’Estat de Barcelona. Després de més de dues dècades des que l’Ajuntament, la Generalitat i el govern d’Espanya van signar el projecte, sembla que l’equipament serà per fi una realitat. El 1989 l’aleshores ministre de Cultura, Jorge Semprún, va llançar la idea d’una biblioteca central, si bé el projecte no es va gestar fins al 1997. Amb els anys s’ha aturat en diverses ocasions per raons logístiques i polítiques.

La ubicació inicial, a l’antic Mercat del Born

En un primer moment, es va pensar en ubicar la biblioteca a l’antic Mercat del Born, però la troballa d’unes restes arqueològiques de la Barcelona del 1717 va fer replantejar la decisió. De fet, amb motiu de les ruïnes que s’hi van trobar, l’equipament es va convertir en El Born Centre de Cultura i Memòria. Després d’aquest contratemps, l’Ajuntament va haver de buscar un altre emplaçament per a la biblioteca provincial.

El 2010 es presenta la maqueta de la biblioteca

Van passar uns anys i el 2006 l’Ajuntament de Barcelona va anunciar la cessió d’un solar a tocar de l’Estació de França per fer possible la biblioteca. Tot i això, el projecte es va demorar. Fins i tot algun grup municipal, com CiU (Junts en l’actualitat), va proposar a l’any 2008 ubicar l’equipament cultural a l’edifici del Banc d’Espanya de la plaça de Catalunya, una idea que no va prosperar.

Després de consolidar el solar que hi ha a l’avinguda del Marquès de l’Argentera amb el passeig de la Circumval·lació com a emplaçament definitiu, el govern municipal encapçalat pel socialista Jordi Hereu va presentar el projecte arquitectònic el 2010. En una compareixença conjunta amb l’aleshores ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, i l’arquitecte Josep Maria Miró, l’alcalde Hereu va anunciar que les obres arrencarien el 2012.

Ara bé, això no va arribar a passar mai perquè el Govern espanyol no va incloure en els pressupostos la partida necessària per engegar les actuacions i el projecte es va aturar una dècada més.

Presentació del projecte arquitectònic de la biblioteca provincial de Barcelona amb l’aleshores alcalde socialista Jordi Hereu

Pressions per tirar endavant el projecte

En aquests anys hi ha hagut pressions per part de l’Ajuntament i la Generalitat per iniciar els treballs i que la biblioteca esdevingui una realitat. L’any 2014, la Comissió de Cultura del consistori va reclamar a l’Estat la represa de l’activitat de la comissió de seguiment de la biblioteca provincial. Tres anys més tard, va ser el grup del PDeCAT qui va estirar de les orelles el Govern espanyol durant una comissió al Congrés dels Diputats.

Finalment, fa just un any l’Ajuntament, la Generalitat i l’executiu central van reprendre les converses per tirar endavant la biblioteca provincial i de la reunió en va sortir nou calendari d’obres. Es va anunciar que començarien aquesta tardor amb la fase d’enderrocament i que la construcció del nou edifici arrencarà el 2023.

El mateix projecte arquitectònic que el 2010

El projecte arquitectònic que aquest divendres s’ha presentat és el mateix que ja es va fer públic l’any 2010. De fet, al darrere hi ha l’empresa Nitidus Arquitectes SLP, amb Josep Maria Miró al capdavant. La nova biblioteca tindrà tres edificis de diferents altures i que estaran units. A més, hi haurà sales polivalents per fer-hi activitats de tot tipus i també una llibreria.