Regidors de diversos colors polítics s'han deixat veure a la missa de la Mercè, a la qual enguany tampoc no hi ha assistit l'alcaldessa. Sí que hi ha anat el president Puigdemont, en la seva primera festa major, acompanyat d'Artur Mas. Primera missa de la Mercè, també, per a l'arquebisbe Omella, que s'ha estrenat amb una crida als polítics. JUAN JOSÉ OMELLA, arquebisbe de Barcelona "Cal unir forces, tots units podrem més que separats." CARLES PUIGDEMONT, president de la Generalitat "És evident que en el propòsit d'avançar cap a un nou país, com més unitat hi hagi millor i, en aquest sentit, comparteixo la filosofia que els grans projectes només es poden assolir amb grans dosis d'unitat." En acabar la cerimònia, pilars d'honor dels castellers que Puigdemont ha seguit al costat d'Ada Colau. L'alcaldessa i el president han fet el seu primer seguici junts pels carrers del Gòtic fins a l'Ajuntament. Una passejada en què han exhibit bona sintonia, com demostra el tema de la conversa. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Amb el president hem parlat precisament de festes majors. Jo li he preguntat com era la de Girona, si tenia seguici o no tenia seguici i hem estat comentant les diferents festes majors del país." L'oposició ha evitat avui cap retret i ha destacat el caràcter cívic de la festa. XAVIER TRIAS, president del Grup Municipal de CiU "Estar units no vol dir que cadascú no tingui les seves idees. En moltes coses podem col·laborar, com en la festa major." CARINA MEJÍAS, presidenta del Grup Municipal de C's "Que aquestes siguin unes festes molt per a la conviència i per poder gaudir tots d'una festa sense polititzacions i en bona companyia." ALFRED BOSCH, president del Grup Municipal d'ERC "Color, pluralitat, sol, llum. Com ha de ser a la ciutat de Barcelona i com ha de ser per la festa de la Mercè." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Aquest esperit d'unitat, de convivència, d'integració, que sigui extrapolable a la resta de l'any." Caldrà veure si aquest parèntesi de crítica política aguanta quan acabi la Mercè.

La Mercè 2016 no ha tingut res a veure amb la de l’any passat, políticament parlant. La guerra de banderes que es va viure el 2015 al balcó de l’Ajuntament ha quedat enrere i no hi ha hagut cap picabaralla política. L’únic que ha fet una petició als governants és l’arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, en la seva primera Mercè. “Cal unir forces; tots units podrem fer més que separats”, ha dit en l’homilia. Regidors de CiU, C’s, ERC, PSC i PP han assistit a la missa, a la qual no s’hi ha deixat veure l’alcaldessa.

Ada Colau ha rebut el president de la Generalitat a la porta de la basílica de la Mercè, des d’on han vist els pilars d’honor de les colles castelleres de la ciutat. Seguidament han enfilat el carrer Ample en el seguici, acompanyats d’altres regidors, gegants i elements del bestiari popular. Durant el recorregut pels carrerrs del Gòtic fins a l’Ajuntament, Colau ha confessat que ha parlat de festes majors amb Puigdemont. El president ha admès que ha estat una conversa “molt agradable”.

L’exalcalde Xavier Trias (CiU) s’ha referit a les paraules d’Omella i ha dit que “estar units no vol dir que tothom tingui les mateixes idees, però es pot col·laborar”. Carina Mejías (C’s) ha destacat el caràcter “convivencial” de la Mercè, i ha demanat que sigui una festa “sense polititzacions”. Alfred Bosch (ERC) ha dit que malgrat la pluja, la festa major és “color, pluralitat, sol i llum”, i Alberto Fernández (PP) ha insistit que aquest “esperit d’unitat” de la Mercè es pugui extrapolar durant tot l’any.