El president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que es pot garantir “una legislatura estable i profitosa si com a mínim alguns estan a l’altura de les circumstàncies”. Perquè en surti un govern “fort” i “seriós”, Mas demana una fórmula de coalició, i, si no és possible, reclama suports permanents amb aquella formació que tingui com a prioritats el dret a decidir, la superació de la crisi i la consolidació de l’estat del benestar. “Això pot sortir bé”, ha assegurat.

Mas ha comparegut davant dels mitjans de comunicació al Palau de la Generalitat per valorar l’actualitat política i compartir les conclusions “amb més sentit de futur” que ha extret d’aquesta primera setmana posterior al 25-N. Mas diu que s’ha fet la pregunta de si realment va ser convenient fer aquests comicis i la resposta ha estat clara: “sí”. En part, perquè mai no s’havia produït una participació tan alta, i just després d’una manifestació tan massiva i d’unes polítiques d’austeritat, “obligades” -ha dit-, tan dures. Independentment dels resultats, que ha admès un cop més que no van anar-li bé, ni al partit ni al govern, ja que no van complir les expectatives que tenien, Mas ha afirmat que no n’està penedit. “Ara tenim un dibuix molt precís de quin és l’estat d’anim de la gent”, ha afegit. I segons ell, “hi ha una aposta clara, rotunda i transversal a favor del dret a decidir”. Una aposta que, segons Mas, ha sortit reforçada després de les eleccions.

El mandat rebut, per Mas, és molt evident: es vol que CiU lideri aquest procés, però acompanyat d’algú, ja que sinó no hi ha alternativa. La seva fórmula ideal, encara que poc probable, és que hi hagi un govern de coalició. És per això que Mas entén que l’altra opció és una fórmula de “màxima estabilitat”, amb suports permanents i que comprometi a més gent. En aquest sentit, el president en funcions de la Generalitat ha recordat que s’han encetat contactes amb ERC, si bé ha dit que amb Oriol Junqueras no ha concretat dates per a la consulta. Amb qui es pacti, hi ha d’haver, ha assegurat Mas, una claredat de plantejaments, un programa conjunt i una confiança mútua. “Faré tot el possible perquè això surti bé”, ha conclòs, “perquè no hi ha una alternativa viable ni raonable”