ARTUR MAS, cap de llista de CiU "Hi haurà formacions polítiques que ens diran: 'Treballarem amb vosaltres per fer la consulta, però no per la governació del dia a dia.' Però n'hi haurà d'haver alguna o algunes que, a més a més de treballar per la consulta, estiguin disposades també a treballar pel dia a dia i perquè les coses es vagin fent. Com que és evident que sols no ho podem fer necessitem que hi hagi algú que s'arremangui a fer la feina difícil."

El cap de llista de CiU, Artur Mas, ha afirmat aquest dimarts que no es penedeix d’haver convocat les eleccions perquè, ha dit, “calia aclarir el mapa polític català” després de la manifestació de la Diada. Mas ha admès, però, que ara el panorama “és més clar”, i alhora, “més complicat”. Amb tot, el president de CiU creu que hi ha “una posició de lideratge significativa que exercirem”. Ha afegit, això no obstant, que no s’ha produït la majoria excepcional que reclamaven i que “és evident que amb CiU no n’hi ha prou”. I ha sentenciat: “Assumirem la responsabilitat, parcial, que ens toca, però altres formacions polítiques hauran d’assumir-ne la seva.”

Acompanyat del secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, el cap de llista convergent ha reconegut que es conversarà en els propers dies amb ERC i el PSC, però ha dit que és prematur si consideren com a principal opció un govern de coalició o bé suports des de fora. “Aquest país necessita, malgrat tot, un govern fort i una estabilitat parlamentària per a la pròxima legislatura. Si no, no es podrà governar”, sobretot, ha recordat, tenint a Espanya un PP amb majoria absoluta.

Mas ha assegurat que no se li ha passat pel cap dimitir, perquè ni ha perdut les eleccions ni es troba impossibilitat de formar govern. Duran i Lleida també hi ha posat cullerada: “Si s’ho hagués plantejat, no li hauríem permès deixar-ho”. Respecte a la consulta, un i altre han deixat ben clar que hi ha un mandat del seu electorat ben explícit, i, per tant, la consulta “haurà de tirar endavant”. En un temps “raonable”, han puntualitzat, “hauríem de fer un referèndum, i aquest és el nostre objectiu: és una condició a la qual no es pot renunciar”.