Era una de les imatges més esperades del viatge, la trobada d’Artur Mas amb el president d’Israel, Shimon Peres. La reunió, en presència de l’alcalde i el conseller d’Economia, s’ha allargat una hora, en la qual s’ha parlat d’Europa, d’Israel i també de Barcelona com a capital del mòbil. Ni una sola paraula, ha explicat després Mas, de la consulta, ni cap petició explicita de suport al procés sobiranista. L’altra imatge simbòlica del dia ha estat la visita de la delegació al mur de les lamentacions. En aquest espai sagrat d’oració dels jueus, el president hi ha deixat escrit en un paper un missatge inspirat, ha dit, en el discurs de Pau Casals a l’ONU, amb dos conceptes: Catalunya i pau. La darrera imatge: el Museu de l’Holocaust. Entre altres espais, Mas i Trias han trepitjat la sala dels noms, dedicada als 6 milions de víctimes del nazisme, amb fotografies de jueus de totes les edats i nacionalitats. Mas ha aprofitat la visita per carregar contra els líders polítics que han comparat el procés sobiranista amb el feixisme. ARTUR MAS, president de la Generalitat Encara al museu, la delegació ha fet una ofrena a la Sala del record. Mas ha deixat sobre el ram la insígnia de la Generalitat, perquè el Palau es va aixecar, ha explicat, sobre una part de l’antic barri jueu. El govern ha tancat el viatge amb un anunci. De cara a l’any vinent es doblaran les ajudes perquè el sector privat inverteixi per fomentar les petites noves empreses tecnològiques, les anomenades start ups. Un model arrelat a Israel que Catalunya vol exportar. Us ho ha explicat des de Jerusalem, Marc Garcia.

El president de la Generalitat ha encapçalat la delegació catalana que ha visitat el Yad Vashem o Museu de l’Holocaust, a Jerusalem. Mas ha estat contundent contra tots aquells “que acusen el poble català i els seus dirigents i a mi mateix d’encapçalar un moviment que està sota les directrius del nazisme, o del feixisme o de la violència”. Ha dit que no es pot tolerar en democràcia que es relacioni el nazisme amb el procés català, quan el poble català ha estat víctima. “No es pot tolerar, i menys en democràcia, que alguns ens diguin que nosaltres venim d’aquest horror”, ha dit.

Acompanyat de l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i del conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, Mas ha fet una ofrena floral a la Sala del Record, on ha lliurat la seva insígnia de president de la Generalitat. Ho ha fet “com a símbol de comunió entre la institució de la Generalitat, la nostra seu històrica, i el poble jueu, a través d’aquest Museu de l’Holocaust”.

El viatge s’ha tancat amb la visita al president d’Israel, Shimon Peres, i amb la presència de Mas al Mur de les Lamentacions.