ANDREU MAS-COLELL, conseller d'Economia "O s'estableix aquest mes de setembre o el Tesoro haurà d'articular, o tots hem d'articular en col·laboració, algun sistema pont que permeti anar de setembre a octubre si és que el fons de liquiditat no està disponible fins a octubre."

Mas-Colell ha dit que tot apunta a noves retallades de cara a 2013, tot dependrà de si es disposen d’un o dos anys per fer l’ajustament.  El conseller ha dit que la situació ideal seria que des d’Europa s’entengués que cal rebaixar el dèficit, però de manera sostinguda: “M’agradaria pensar que els nous imperatius europeus aniran en línia dels ajustos internacionals i la sostenibilitat, l’ajust i d’altres”, ha dit.

Preocupat pel fons de liquiditat

Pel que fa a la demanda dels 5.023 milions d’euros que ha fet Catalunya, el conseller s’ha mostrat “molt preocupat” per la posada en marxa del fons de liquiditat, que hauria de funcionar  aquest mes de setembre. Mas-Colell sempre ha estat partidari “d’un procés transparent, ordinari i sistemàtic que és el que creiem que faria menys soroll”, en la línia dels anomenats hispanobons. Pel conseller aquest era el millor sistema per transferir els fons d’una manera discreta. Si finalment el fons de liquiditat no es pot posar en marxa al llarg d’aquest mes, Mas-Colell creu que s’haurà de crear un sistema pont que pugui garantir la liquiditat de l’Administració catalana en els propers mesos. “Seria una mesura transitòria més, ja que el fons de liquiditat acaba el 31 de desembre de 2012. Caldrà un procediment més sistemàtic i ordinari, que espero que sigui molt més semblant als hispanobons”.

El conseller també ha parlat de la rebaixa de Standard&Poor’s sobre la qualificació del deute català. Mas-Colell creu que la rebaixa s’ha fet amb criteris polítics i s’ha mostrat sorprès que part de l’argumentari polític insinués la possibilitat que hi hagués un comportament discriminatori per part del govern central en funció del comportament polític de cada autonomia. “No creiem que en una democràcia avançada ni en un estat internacionalment considerat com a federal, la relació entre l’Estat i un dels seus components pugui estar influït per desacords polítics entre el govern d’un estat i el federal. Com que Espanya és una democràcia avançada, això és inconcebible”. El conseller d’Economia i Coneixement ha dit que no anirà a la manifestació de l’11-S perquè no li pertoca fer-ho, però que hi sintonitza: “Ens convé una manifestació potent, convé que se sàpiga que el poble de Catalunya té una gran vitalitat.”