Concretament, l’organisme assessor de la Generalitat veu inconstitucionals alguns dels articles del Reial decret llei 20/2012, sobre les mesures d’ajustament aprovades pel Govern espanyol a mitjan juliol.

L’òrgan ha dictaminat que mesures com la supressió de la paga extra de Nadal als funcionaris o la reducció dels dies de lliure disposició vulneren l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. El Consell de Garanties argumenta que aquestes reformes no s’ajusten a l’article de l’Estatut que estableix que la Generalitat “té plena autonomia de despesa per poder aplicar lliurement els seus recursos d’acord amb les directrius polítiques i socials determinades per les seves institucions.”

El Consell de Garanties també considera que les modificacions de la llei de la dependència i la liberalització dels horaris comercials tampoc no respecten l’autogovern català.

Aquest dictamen, demanat pel govern català i pel PSC, se suma als altres dos que ja va emetre el Consell de Garanties al mes de juny. En aquella ocasió, l’organisme també va veure inconstitucionals les retallades en sanitat i educació impulsades pel govern del PP.