Segons fonts de Junts pel Sí, el Parlament no votarà la declaració formal, ja que, segons apunten, ja la van decidir els ciutadans a través dels resultats de l’1-O. El text pactat entre Junts pel Sí i la CUP també aposta per obrir una comissió d’investigació sobre l’actuació de l’Estat en els últims dies i amb especial atenció durant l’1-O. Els dos partits també han entrat una segona resolució que també haurà de ser votada.

Després de conèixer aquestes propostes de resolució, els serveis jurídics del Parlament han emès un informe on especifiquen que les dues propostes de Junts pel Sí i la CUP “no poden ser admeses a tràmit per la Mesa” ja que tenen una “relació i connexió directa” amb les lleis del referèndum d’autodeterminació i la de transitorietat jurídica, “afectades per les sentències, interlocutòries i acords del Tribunal Constitucional”.

El Grup Parlamentari del PSC ha demanat una reconsideració de l’admissió a tràmit per part de la Mesa del Parlament de les dues propostes de resolució.