Rajoy ha vingut a Catalunya per participar en una Junta Directiva extraordinària que s’ha convocat davant dels primers gestos del govern català per desobeir la suspensió del Tribunal Constitucional i seguir endavant amb la convocatòria de l’1 d’octubre. El president espanyol ha tornat a assegurar que “no hi haurà referèndum, no n’hi haurà” i s’ha justificat dient que “cap estat pot acceptar una situació com la que s’està donant a Catalunya, a cap país democràtic un president ho acceptaria”. Per això, ha dit, “l’estat de dret seguirà actuant” per defensar la llei espanyola i ha acusat la Generalitat d’intentar jugar “a la llei del més fort”.

El president del govern d’Espanya s’ha endut una forta ovació quan ha reafirmat l’anunci fet aquest divendres pel ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro. “Si en 48 hores no hi ha un compromís per complir la llei a Catalunya, els pagaments de la Generalitat els assumirà el govern d’Espanya.” Rajoy ha dit que la decisió respon a un argument polític “perquè no s’inverteixi ni un sol euro en activitats il·legals, inclòs el referèndum”, i també a un argument econòmic “per garantir l’estabilitat i els compromisos de dèficit” amb Europa.

També s’han sentit aplaudiments sonats quan Mariano Rajoy ha felicitat la Guàrdia Civil per haver requisat més de 100.000 cartells publicitaris de la Generalitat per al referèdum “perquè ho han fet complint amb la seva obligació”, amb una al·lusió velada al paper que s’ha demanat tant als Mossos d’Esquadra com a les policies locals perquè impedeixin tots els preparatius i requisin urnes o butlletes.

En l’acte també ha ofert un discurs la secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal, que ha demanat als simpatitzants del PP que “sortiu al carrer i dieu que som molt més forts, i que farem que aquesta envalentonada separatista abaixi els braços”. El president del PP de Catalunya, Xavier García Albiol, ha fet mofa en el discurs inaugural de la repercussió que el procés català té a escala internacional: “diuen que “el món ens mira” i tenen raó, perquè miren com a Catalunya es trepitgen els drets dels diputats i s’ignoren els òrgans consultius de la Generalitat.”