La fiscalia ordena a Trapero requisar urnes i impedir l’1-O

L’òrgan judicial ha reunit els caps policials de Catalunya per comunicar-los les directrius del ministeri públic de cara als preparatius del referèndum

La Fiscalia del TSJC ha ordenat als Mossos d'Esquadra, a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil requisar urnes, paperetes i tot el material relacionat amb el referèndum de l'1 d'octubre per evitar la votació. És la principal ordre que els ha traslladat el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, en una reunió arran de la instrucció que va anunciar la setmana passada el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza. A partir d'aquest dimarts, els caps policials tenen 24 hores per comunicar les ordres a les seves unitats policials.

La reunió ha començat a les 12 del migdia i hi han participat el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, el general en cap de la Guàrdia Civil, Ángel Gozalo, i el cap superior del Cos Nacional de Policia a Catalunya, Sebastián Trapote. Ha estat una trobada breu de 25 minuts, en què se'ls han comunicat dues ordres directes.

D'una banda, com a policies judicials, davant l'existència o coneixement d'accions relacionades amb el referèndum han d'elaborar un informe o atestat urgent que hauran de presentar a la fiscalia. D'altra banda, també els ordena que adoptin les mesures necessàries per impedir el "referèndum il·legal". Això vol dir requisar urnes, sobres electorals, manuals d'instruccions per als membres de les meses electorals, impresos i propaganda electoral i qualsevol altre material de difusió, promoció o execució del referèndum. Tots els cossos tenen l'obligació de complir les ordres, tot i que en la instrucció el fiscal ho deixar clar, sobretot, als Mossos d'Esquadra.

La policia catalana, de moment, no s'ha pronunciat sobre aquestes ordres, tot i que betevé ha pogut saber que aquest dimarts a la tarda la cúpula s'ha reunit al Complex Central Egara, a Sabadell. 

Divendres passat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va notificar la suspensió de la llei del referèndum a diversos alts càrrecs, entre els quals el cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero. A més, la Fiscalia General de l'Estat va ordenar al fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, que dictés una instrucció als màxims responsables dels tres cossos policials perquè davant de qualsevol actuació d'autoritats, funcionaris públics o particulars en relació amb l'1-O,  fessin l'informe corresponent i confisquessin els efectes del delicte.

Puigdemont defensa els Mossos

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat que "deixin tranquils els Mossos". Puigdemont ha defensat la legalitat del referèndum i ha remarcat que la policia té "altres prioritats", com la seguretat de la gent.