Els quatre signants de la carta denuncien que l’Estat espanyol ha posat en marxa una “ofensiva de repressió sense precedents” en què s’ha limitat el dret a la llibertat d’expressió, s’han impedit actes públics i s’han amenaçat mitjans de comunicació i el 75 % dels alcaldes catalans per mostrar la seva disposició a participar en l’1-O.

Els màxims responsables del govern, el Parlament i l’Ajuntament de Barcelona expliquen que volen fer “una nova crida al diàleg” al Govern espanyol, i “en particular” al seu president, Mariano Rajoy, per abordar de quina manera es poden posar d’acord per celebrar el referèndum. Un diàleg “polític, obert i sense condicions”, diuen, “per fer possible el que en democràcia mai no és un problema ni encara menys un delicte: escoltar la veu de la ciutadania”. A més hi expliquen que l’opció del referèndum és la proposta que han trobat per resoldre aquest conflicte polític després d’haver-ho intentat per totes les vies possibles i haver trobat sempre com a resposta “una negativa o una retallada insostenible”.

La carta també la fan extensiva al rei Felip VI perquè “entengui que no dialogar és incompatible amb la resolució de problemes”.

Llegiu aquí la carta de Puigdemont, Junqueras, Forcadell i Colau a Rajoy i el rei.

El govern de l’Estat ho considera “un sarcasme”

El portaveu del Govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha qualificat de “sarcasme” i “engany” que ara el govern català demani diàleg, després d’estar durant mesos i anys instal·lats en el “referèndum sí o sí”. De tota manera, ha reiterat que l’Estat està obert a dialogar “dins de la llei”.