Ha estat la seva darrera intervenció en un ple municipal i en diverses ocasions no ha pogut contenir l’emoció. La síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, s’ha acomiadat dels regidors de l’Ajuntament després d’11 anys de mandat, tot agraint la tasca de tot el personal municipal, especialment dels exalcaldes Jordi Hereu i Xavier Trias (presents al ple) i de l’alcaldessa actual de la ciutat, Ada Colau: “Gràcies per la confiança; m’he sentit escoltada, respectada i acompanyada”. Vilà ha assegurat haver concebut la sindicatura com “regar un jardí, que són els drets dels ciutadans“.

En el seu discurs de comiat al ple municipal del mes de març, Maria Assumpció Vilà ha explicat que ha entès la sindicatura com una “tasca arran de terra, planera i compromesa” amb els barcelonins. L’encara síndica ha volgut fer un “clam d’il·lusió i optimisme” en un any que ha estat “penós i terrible”. En aquest sentit, ha traslladat el seu anhel perquè el consistori segueixi fent de Barcelona “un petit indret al món que valgui la pena gaudir i on sigui un goig viure“.

Vilà ha fet públic el seu suport al proper síndic o síndica i ha explicat que d’ara en endavant treballarà en entitats que treballin per erradicar la violència masclista o vinculades a la lluita contra el càncer. “Això dona un sentit al fet que no et jubiles per no fer res. Aprofitaré l’experiència i les energies de les quals disposo”, ha conclòs.

Llistat d’èxits aconseguits des de la sindicatura

L’encara síndica de greuges de Barcelona ha volgut resumir alguns dels “èxits” que, ha dit, s’han aconseguit des de la sindicatura per a la ciutat. Per exemple, deixar de sancionar les persones sense llar pel fet de dormir al carrer, fer gratuït el telèfon 010, donar la consideració d’agents de l’autoritat als vigilants d’aparcament, modificar l’ordenança dels serveis funeraris o garantir una millor accessibilitat. Ara bé, ha lamentat no haver pogut modificar l’ordenança de civisme aquests darrers anys.

Posteriorment, tots els grups municipals han reivindicat la seva tasca i li han desitjat sort i encerts en la nova etapa.

Queixes per la retirada de la subvenció de l’IBI

Maria Assumpció Vilà s’ha acomiadat del ple després de presentar el 16è informe anual de la sindicatura de greuges de Barcelona, corresponent al 2020, que conclou que durant el 2020 va rebre gairebé 2.000 queixes, la majoria relacionades amb la mobilitat, l’activitat econòmica i l’Administració pública i amb l’urbanisme tàctic, que han generat rebuig cada cop a més veïns.

Vilà ha destacat la tasca de l’Ajuntament de Barcelona per “intentar cobrir les necessitats de la ciutadania”, però li ha recriminat algunes de les accions i actuacions dels darrers mesos. Per exemple, l’eliminació de les subvencions per a famílies monoparentals per pagar l’IBI o els “usos confusos” d’algunes actuacions d’urbanisme tàctic, com l’ampliació de voreres de la via Laietana. També ha lamentat la manca “evident” de dotació dels fons de lloguer social.