Amb les eleccions del 21 de desembre a l’horitzó fa dies que circulen a les xarxes missatges que alerten d’una possible manipulació dels resultats electorals. Segons els experts són missatges enganyosos que creen certa psicosi i que no tenen cap fonament. Per això, el cap de l’Àrea de Processos Electorals de la Generalitat, Lluís Anaya, va piular un missatge de tranquil·litat. Explica que fa 37 anys que organitza eleccions i, diu, el frau és impossible.

Josep Costa, lletrat i professor de la Universitat Pompeu Fabra, comparteix l’opinió que manipular uns resultats electorals és molt difícil. La clau, explica, són els interventors que vigilen els recomptes. Sobre els missatges que insinuen que l’empresa Indra podria manipular els resultats assegura que no tindria sentit “perquè la multinacional tecnològica només s’encerrega d’oferir l’escrutini provisional”. És la Junta Electoral la que fa el recompte oficial tres dies després de les eleccions, “en un acte públic al qual poden assistir representants del tots els partits polítics”. Aquests poden, a més, haver fet el seu propi recompte gràcies a les còpies de les actes de les meses que es poden endur els interventors la mateixa nit electoral.

Un altre missatge viral a les xarxes també alerta d’un fals empadronament massiu a Barcelona per alterar els resultats. El quart tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, ja el va desmentir en un tuit.

De fet inflar el cens amb nous empadronaments no és fàcil ja que queda tancat el primer dia del segon mes previ a la convocatòria dels comicis. Per tant, tots aquells empadronats a Catalunya després de l’1 d’agost, cinc mesos abans de les eleccions, no podran votar el 21 de desembre.