Les coalicions electorals per al 21 de desembre guardaven una sorpresa. Els hereus d’Unió Democràtica, sota la marca Units per Avançar, han decidit integrar-se a la candidatura del Partit dels Socialistes de Catalunya. “El que fa gran aquest pacte és que hem estat capaços de posar-nos d’acord per recuperar el catalanisme i enfortir Catalunya”, ha dit Miquel Iceta durant la presentació de l’aliança.

Ramon Espadaler, en diverses entrevistes, ha afirmat que volen “eixamplar l’autogovern pel camí del mig, de la legalitat” per recuperar “unes institucions que estan en la pell i els ossos”.

Davant una aliança que algunes veus consideren poc natural, Espadaler es defensa dient que ell segueix “sent on era. Mai no he fet cap proclama independentista ni he estat unionista immobilista”. Assegura que el pacte amb el PSC “no és una aliança tàctica a curt termini. Ser el número tres és una proposta de Miquel Iceta”.

L’acord ha aixecat algunes crítiques, dins i fora del PSC. L’alcalde socialista de Gimenells i el Pla de la Font, al Segrià, ha decidit abandonar el partit pel rebuig a l’aliança amb els democratacristians.

A Barcelona, el tinent d’alcalde Jaume Asens també ha carregat contra el pacte, en aquest tuit:

Des de Ciutadans, Inés Arrimadas ha afirmat que la “sobta” que el PSC pacti amb qui va “organitzar i permetre” la consulta del 9-N. El president del PP de Catalunya, Xavier García-Albiol, ha lamentat que el PSC s’estigui apropant “als plantejaments que ens han portat a la radicalitat” a Catalunya.