Les dues plataformes que treballaven per forjar una candidatura de país, llistaunitaria.cat i republica.cat, han decidit fusionar-se. Des d’aquest divendres, recullen suports per constituir una agrupació d’electors que pugui concórrer com a llista unitària sobiranista el 21-D, sota el nom d’1 d’octubre, candidatura unitària. Conviden els partits i les entitats sobiranistes a sumar-s’hi i farcir la llista. Carles Puigdemont, des de Brussel·les, ha anunciat que es posarà en contacte amb els impulsors de la iniciativa per conèixer-ne més detalls.

Els impulsors de la llista tenen fins dijous, 16 de novembre, per recollir 55.000 signatures. Per això, animen els col·laboradors a aprofitar la manifestació d’aquest dissabte per recollir el màxim de firmes possibles. També asseguren que ells no seran candidats i posen la llista a disposició dels partits sobiranistes, els presos i els encausats. A la presentació de la iniciativa, a l’Ateneu Barcelonès, s’ha volgut recordar els processats deixant una fila de cadires buida.

Entre els primers signants que donen suport a la plataforma llistaunitaria.cat hi ha membres destacats del PDeCAT, com Xavier Trias, Miquel Buch i Ramon Tremosa; altres polítics com Ferran Mascarell i Anxo Quintana, i personalitats de diversos sectors, com Francesc de Dalmases, Quim Torra, Pilarín Bayés, Miquel Calçada, Anna Tarrés i Ada Parellada. De moment, han recollit més de 430.000 signatures.

Carles Puigdemont, disposat a encapçalar la llista d’electors

Des de Brussel·les, Carles Puigdemont fa dies que insisteix en la necessitat de constituir una gran llista de país, i aquest divendres ho ha tornat a fer, després que la societat civil hagi intensificat la pressió de cara a la candidatura unitària. Ha expressat que les diverses sensibilitats polítiques tenen el “deure moral” per fer-ho i ha puntualitzat que s’identifica amb “la idea que no va a buscar la legítima aspiració de cada partit, sinó que va a protegir aquestes eleccions”.

A la presentació, un dels impulsors de la llista, Francesc de Dalmases, s’ha mostrat convençut que la llista unitària podria aconseguir una majoria absoluta al Parlament. També asseguren que el president de l’ANC empresonat, Jordi Sànchez, els ha fet arribar el seu suport, tot i que el secretariat nacional de l’Assemblea assegura que no està a favor d’una quarta llista independentista. L’entitat farà una consulta entre la militància per decidir si han de seguir pressionant per a una llista única. De seguida que ha acabat la presentació, els assistents han estat els primers a deixar la signatura per a l’agrupació d’electors.