Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana han fet una crida a Europa perquè reaccioni contra “l’autoritarisme i la persecució”de l’Estat espanyol. En un discurs fet en anglès, francès, català i castellà, el portaveu d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha assegurat que la d’avui és la manifestació més gran de la història de Brussel·les i ha assegurat que qualsevol demòcrata a Europa s’hauria d’avergonyir per la situació que viu Catalunya actualment. 

El vicepresident de l’Assemblea, Agustí Alcoberro, simultanejant diversos idiomes, ha defensat que el procés català és cívic i pacífic. I ha denunciat que, per part de l’Estat, només s’ha rebut una “resposta repressiva” i una reacció judicial i policial. Alcoberro ha afegit que el referèndum de l’1-O es va poder fer tot i la brutalitat policial, i ha defensat que va ser ratificat pel Parlament . Per això, ha argumentat que el poble català ha iniciat un canvi i ha explicat que creu que aviat la bandera europea tindrà “una estrella més i que serà de color groc”.

Dalt de l’escenari han parlat també el nacionalista flamenc, Peter Luykx, que han defensat el dret a decidir del poble català. També s’ha llegit la carta de la premi Nobel de la Pau Jodie Williams, que assegura que cada poble pot decidir el seu futur.