La marxa ha començat al passeig de Gràcia, a l'altura de la Pedrera amb tots els ingredients de la Hispanitat: la Mare de Déu del Pilar, banderes espanyoles i, fins i tot, una representació d'excombatents de la Legió Espanyola. L'objectiu, reclamar la unitat d'Espanya i, sobretot, la dimissió del president de la Generalitat en funcions, Artur Mas. El procés sobiranisa ha centrat bona part dels discursos en què s'han qüestionat la deriva secessionista, diuen, d'Artur Mas i han reivindicat l'espanyolitat de Catalunya. En aquest sentit, han fet una crida a la desobediència civil. FRANCISCO CAJA, convivència cívica Catalana "Que nadie se llame enganó: estamos ante un golpe de Estado que tiene como objetivo la destrucción de la una obra milenária: Espanya, su unidad." JOSEP ALZINA, Somatemps "Davant de qualsevol intentona de cop d'estat institucional, farem una crida a la desobediència civil, a la resistència passiva, a la insubmissió... Si els de la CUP ho poden fer, nosaltres també." L'acte l'han organitzat plataformes ciutadanes sense el suport de Ciutadans i PP, tot i que el líder del PP català Xavier Garcia Albiol, sí que hi ha anat.
Sota el lema “Barcelona, capital de la hispanitat”, centenars de persones s’han trobat a les 11 h davant de La Pedrera. Des d’allà, han desfilat amb banderes espanyoles i també alguna senyera fins a arribar a plaça de Catalunya. Allà hi havia l’escenari on s’han fet els parlaments.
El vicepresident de l’associació Somatemps, Josep Alsina, ha aixecat els aplaudiments del públic en analitzar així els resultats de les eleccions del 27-S: “Artur Mas va perdre el plebiscit. Sabeu quant l’hi va faltar? Un 3 %”. Durant l’himne espanyol, que s’ha pogut sentir per finalitzar l’acte a Barcelona, també s’ha demanat la dimissió del president de la Generalitat en funcions, Artur Mas.
Francisco Caja, president de Convivencia Cívica Catalana, ha acusat Mas de ser l’impulsor d’“un cop d’estat a còmodes terminis”. Però Caja també ha carregat contra el president espanyol, Mariano Rajoy, en dir que només dóna “mostres d’ignorància constitucional i covardia política”.
Durant el recorregut de la manifestació, s’han pogut sentir diversos càntics, relacionats amb el moment polític que es viu a Catalunya: “Lalalala y viva España”; “Manos arriba que viene Pujol”; “No nos engañan, Cataluña es España” o “Arturo cabrón morirás siendo español”. Al final de la marxa també s’hi han sumat una dotzena d’antics legionaris que han desfilat a pas ràpid, amb el toc de redobles de caixa i cornetes, simulant la posició del cos de l’exèrcit de terra espanyol, creat l’any 1920.
La marxa ha transcorregut sense incidents importants fins al final, però a la plaça de Catalunya sí que algú ha provocat destrosses a la porta d’un hotel.
El PP es presenta a la manifestació
Els partits polítics com el PP o Ciutadans no han participat enguany en la convocatòria d’aquesta manifestació. Tanmateix, Xavier García Albiol i Alberto Fernández Díaz hi han acabat assistint. El president del PP a Barcelona, Alberto Fernández Díaz, ha explicat que “no es tracta d’afegir sigles de partits, sinó de compartir sentiments”. Albert Rivera, de Ciutadans, no hi ha assistit, ja que va explicar fa uns dies que es troba a Madrid i que la seva formació no ha estat convidada a l’acte de Barcelona. Sí que s’hi han pogut veure representants de partits d’ultradreta com Plataforma per Catalunya i Vox.
Els convocants d’aquesta manifestació, segons el cartell, són el Moviment Cívic d’Espanya i Catalans, la plataforma Convivencia Cívica Catalana, l’associació Somatemps, la Plataforma Hispanoamericana de Catalunya, la revista ‘Arbil‘ i Regeneració Democràtica. El 12-O Moviment Cívic s’ha desvinculat de la convocatòria, així com també ho ha fet Societat Civil Catalana, que aquest any no ha convocat la manifestació i que celebrarà el Dia de la Hispanitat amb un acte diumenge vinent al Teatre Tívoli.
L’any passat, aproximadament 38.000 persones es van aplegar a la plaça de Catalunya per celebrar aquest mateix dia, segons xifres de la Guàrdia Urbana, 8.000 més que fa dos anys.