Fins a tres manifestacions ben diferents coincidiran demà 12 d'octubre als carrers de Barcelona. Un any més, els contraris a la independència es trobaran a la plaça de Catalunya, en una marxa que s'iniciarà a La Pedrera i baixarà pel passeig de Gràcia. L'any passat van aconseguir reunir unes 38.000 persones, segons xifres de la Guàrdia Urbana. Aquest any, però, la manifestació en defensa de la Constitució no la convoca Societat Civil Catalana i tampoc no s'espera que hi participin els partits polítics. Entre les absències destacades, les del PP i Ciutadans. Com cada Dia de la Hispanitat, l'extrema dreta es trobarà a Montjuïc. Hi arribaran procedents de la plaça d'Espanya envoltats per un dispositiu policial i un cop allà es reuniran a la plaça de Sant Jordi en defensa de la unitat d'Espanya i contra l'independentisme. A la mateixa hora hi ha convocada la marxa antifeixista "12 d'octubre, Res a Celebrar". Representants de diverses entitats d'esquerres es trobaran a la cruïlla de la Gran Via i el carrer de Rocafort i iniciaran una marxa que altres anys ha acabat recorrent diversos carrers de Sants. Tot i fer-se alhora que la trobada d'extrema esquerra de Montjuïc, no s'espera que les dues manifestacions es trobin. Malgrat això, s'ha preparat un dispositiu policial per garantir la seguretat a la zona.

Fins a tres manifestacions ben diferents coincideixen aquest 12 d’octubre als carrers de Barcelona. Un any més, els contraris a la independència es trobaran a la plaça de Catalunya, en una marxa que s’iniciarà a les 11 h davant de La Pedrera i baixarà pel passeig de Gràcia. Els convocants són, segons figura en aquest cartell, el Moviment Cívic d’Espanya i Catalans, la plataforma Convivència Cívica Catalana, l’associació Somatemps, la Plataforma Hispanoamericana de Catalunya, la revista ‘Arbil’ i Regeneració Democràtica. El 12-O Moviment Cívic s’ha desvinculat de la convocatòria, així com Societat Civil Catalana, que celebrarà el Dia de la Hispanitat amb un acte diumenge vinent al Teatre Tívoli. “L’entitat és més d’actes tancats, tot i que treu carpes al carrer tots els caps de setmana”, ha explicat el nou president d’SCC, Rafael Arenas.

L’any passat, unes 38.000 persones es van aplegar a la plaça de Catalunya en el Dia de la Hispanitat, segons xifres de la Guàrdia Urbana. Aquest any, però, a banda de l’absència d’SCC i del 12-O Moviment Cívic, a l’acte no s’espera que hi participin massivament partits polítics com el PP o Ciutadans, tot i que el president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha confirmat la seva assistència a través de Twitter. Albert Rivera va explicar fa uns dies que serà a Madrid i que la seva formació no participarà en aquest acte a Barcelona perquè no ha estat convidada.

Ultradreta i antifeixistes, a prop de la plaça d’Espanya

Com cada 12 d’octubre, els militants de l’extrema dreta es trobaran a la plaça d’Espanya per pujar caminant per les avingudes de la Reina Maria Cristina i de Francesc Ferrer i Guàrdia fins a la plaça de Sant Jordi, on celebraran l’acte en defensa de la unitat d’Espanya i contra l’independentisme.

A la mateixa hora, a la cruïlla de la Gran Via amb el carrer de Rocafort, hi ha convocada la marxa antifeixista sota el lema “12 d’octubre, res a celebrar”. Diverses plataformes i col·lectius antifeixistes es trobaran a la cruïlla de la Gran Via amb el carrer de Rocafort i iniciaran una marxa que altres anys ha acabat recorrent diversos carrers de Sants.

Tot i coincidir en horari amb la trobada d’extrema dreta a Montjuïc, no s’espera que les dues manifestacions es trobin. Malgrat això, s’ha preparat un ampli dispositiu policial per garantir la seguretat a la zona.

La Guàrdia Urbana regularà els talls de trànsit que ocasionin totes aquestes manifestacions al carrer, tant al voltant de la plaça de Catalunya com de la d’Espanya. Una trentena de línies d’autobús de TMB veuran afectats els seus recorreguts, així que durant el matí es recomana desplaçar-se en metro al voltant de les zones afectades.

Manifestació “decolonial”

A la tarda, l’Espai de l’Immigrant del Raval ha convocat una marxa “decolonial” contra la celebració del 12 d’octubre i per demanar l’abolició de la Llei d’estrangeria. El punt de trobada és el Palau de la Virreina, a la Rambla, i tenen previst arribar fins al monument de Colom i la plaça d’Antonio López. Són tots símbols de la colonització espanyola d’Amèrica que els col·lectius d’immigrants troben que en cap cas s’hauria de celebrar en un dia com avui.