Per conèixer millor la situació del lloguer d’habitacions a Barcelona i l’entorn, l’Observatori Metropolità de l’Habitatge està analitzant les ofertes de 41 plataformes de lloguer. Una de les més importants és Badi, on es poden trobar anuncis com el d’una habitació a tocar de via Laietana, que es lloga per 1.290 € al mes; o una altra amb llit de matrimoni al Born, per 1.350 € mensuals.
Tot i que el regidor d’Habitatge no ha avançat cap xifra de l’estudi, sí que ha constatat que els últims tres anys “s’ha doblat el preu del lloguer d’habitacions” i per això ha assegurat que a Barcelona “hi ha una nova bombolla”, que ha qualificat de “més perillosa” que la de les hipoteques perquè hi influeixen més factors, com el lloguer turístic.
A més, segons Montaner, una cinquena part dels qui lloguen l’espai d’un pis ja no són estudiants, sinó persones a llarg termini o famílies. El regidor d’Habitatge ha reiterat que per regular “aquest mal símptoma de la pressió immobiliària” cal “una regulació dins del marc que reguli els preus dels lloguers”. Per això, Montaner ha redoblat la pressió perquè tant l’Estat com la Generalitat també s’hi impliquin i cedeixin competències als ajuntaments.
La PAH i el Sindicat de Llogaters demanen solucions
La PAH i el Sindicat de Llogaters també s’han pronunciat sobre la problemàtica. La portaveu de la PAH a Barcelona, Lucía Delgado, ha alertat que s’han trobat amb “famílies que estaven vivint en una habitació perquè venien d’un desnonament d’hipoteca o lloguer” i també ha explicat que en la majoria de casos, llogaters i propietaris arriben només a un pacte verbal. Cosa que, diu Delgado, suposa un risc per als inquilins.
Des del Sindicat de Llogaters, el portaveu Jaime Palomares assegura que també passa a la inversa: hi ha famílies que es veuen obligades a llogar una estança de casa seva. “Fins ara la població que llogava habitacions eren estudiants, ara ens trobem famílies amb fills que han de llogar habitacions per poder pagar lloguers absolutament especulatius”, ha reblat. Totes dues entitats admeten que es tracta d’un fenomen incipient, però creuen que anirà a l’alça els propers mesos; per això reclamen a les Administracions que hi posin remei.