Minuts abans de les 10 del matí, la Guàrdia Civil ha arribat al carrer de Còrcega per escorcollar la seu de Convergència Democràtica de Catalunya. Ja feia dues hores que havia començat l'operació policial a més d'una vintena de domicilis particulars i empreses privades. Poc després de l'entrada de la policia, ha arribat a la seu el tresorer del partit, Andreu Viloca, detingut en el marc del tercer capítol de l'operació Petrum, que estudia el presumpte cobrament de comisssions il·legals de l'obra pública, l'anomenat 3 %. La policia ha inspeccionat a fons la seu i just abans de les 11 han aparegut els fiscals José Grinda i Fernando Bermejo, que duen el cas. La detenció de Viloca no ha estat l'única del matí. També han estat arrestats diversos empresaris, entre els quals destaca Josep Antoni Rosell, director general d'Infraestructures.cat, l'empresa pública encarregada de la gestió de l'obra pública de la Generalitat. Els escorcolls i les detencions s'han fet per ordre del jutjat número 1 del Vendrell amb la col·laboració de la Fiscalia Anticorrupció i no només s'han fet a Barcelona. Una de les empreses investigades és la constructora Copisa, a l'Hospitalet de Llobregat, una societat que també està sent investigada en la causa oberta a Jordi Pujol Ferrusola. La Guàrdia Civil també ha entrat aquest matí a dos ajuntaments, el de Sant Fruitós de Bages i el d'Olot.

Aquest dimecres al matí, entorn de les nou hores, agents de la Guàrdia Civil han entrat a la seu de CDC, al carrer de Còrsega. A més, han detingut el tresorer del partit, Andreu Viloca, a casa seva, i el director general d’Infraestructures.cat, Josep Antoni Rossell, empresa que s’ocupa de les obres públiques de la Generalitat. A banda d’aquestes dues detencions, també hi ha les de sis empresaris més i dos treballadors. Tots els arrestats  són sospitosos d’haver pagat o rebut comissions il·legals a canvi de l’adjudicació d’obres públiques.

Durant tot el matí, els policies custodien tant l’entrada de l’edifici de Gisa, que dirigeix Rossell, com la de la seu de CDC.

A més de les detencions, s’estan efectuant una vintena d’escorcolls: a la seu de CDC, a la de Copisa, la de Gisa o als ajuntaments d’Olot i Sant Fruitós de Bages. Totes aquestes operacions, ordenades pel Jutjat d’Instrucció número 1 del Vendrell, es fan en el marc de l’anomenada operació Petrum. No es descarten més detencions, a banda de les vuit que ja han confirmat fonts de la Guàrdia Civil.

El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ja ha manifestat la seva “consternació” per la detenció de Viloca i el diputat de CDC Carles Campuzano ha lamentat “l’espectacularitat” de la detenció. El secretari d’organització de Convergència, Josep Rull, hi veu una operació intencionada i dirigida contra el seu partit i contra el procés sobiranista, i ha denunciat la filtració a alguns mitjans de comunicació. Per contra, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha emmarcat en el “normal  funcionament de les institucions” l’operació desenvolupada per la Guàrdia Civil.