ALFRED BOSCH, president del Grup Municipal d'ERC "Això són unes quantitats que són fortes, però que no són inassumibles per cap administració, ni tan sols per l'Ajuntament de Barcelona." JANET SANZ, tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat "Jo crec que aquesta proposició posa en el debat polític, de l'agenda política del govern i de tots els grups, parlar de com aconseguim les fórmules de resoldre un deute històric."

La proposició aprovada en comissió demana exigir a la Generalitat que financi i finalitzi el projecte de l’L10 del metro i en prioritzi les estacions que han de donar servei als barris de la Marina del Prat Vermell i la Marina de Port. A més, es reclamarà que, com a mínim, una d’aquestes estacions s’inauguri durant el 2016. El compromís municipal es detalla en cas que la Generalitat no compleixi aquesta exigència. Aleshores, l’Ajuntament estudiarà la possibilitat d’avançar una part del finançament del projecte de l’L10 per donar servei als barris de la Marina. El document aprovat proposa acordar amb el govern català un calendari de retorn d’aquests diners prestats i fixa que no es retornin més enllà de finals de 2017.

La tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha dit que l’acord en comissió “és un compromís per exigir a la Generalitat que compleixi amb un deute històric amb la ciutat”. “I posem al centre del debat pressupostari com aconseguim fórmules per resoldre-ho”, ha afegit. El president del Grup Municipal d’ERC, Alfred Bosch, ha assegurat que el finançament d’aquestes estacions de metro “són quantitats fortes, però no inassumibles”. “Si l’Ajuntament és capaç de buscar fórmules per finançar les obres de l’Hospital del Mar, per què no ho fem amb el metro?”, ha dit.

Els grups desconfien de la proposta

Des de CiU, el regidor Jordi Martí ha rebaixat l’eufòria dels republicans i ha assegurat que, segons els tècnics, “no hi haurà metro a la Marina fins dos anys després que arribi a l’aeroport per factors tècnics i econòmics”. “No ens enganyem, les coses no són tan fàcils”, ha dit Martí. Tot i votar-hi a favor, Santiago Alonso (Ciutadans) ha qualificat de “proposta demagògica” la proposició d’ERC. El regidor del PSC Daniel Mòdol ha demanat als republicans “realisme polític”. “Estem frivolitzant sobre un tema que no solucionarem”, ha dit. Des del PP, Xavier Mulleras ha dit que “falten garanties de cobrament” per part de la Generalitat si l’Ajuntament avança els diners. La regidora de la CUP Capgirem Barcelona, María José Lecha, ha donat suport a la proposta, però ha insistit que “el govern ha prioritzat el tramvia per la Diagonal”.