(ACN) L’eurodiputada Clara Ponsatí ha tornat aquest dimarts a Catalunya, travessant la frontera francoespanyola, sense entregar-se a les autoritats després de cinc anys a l’exili. L’exconsellera d’Educació ha arribat aquest migdia a Catalunya, on oferirà una roda de premsa per explicar el seu retorn des de Bèlgica. Membre actual del Parlament Europeu per Junts, Ponsatí té en vigor una ordre de detenció a Espanya per un delicte de desobediència per l’organització del referèndum de l’1 d’octubre. També té immunitat europarlamentària cautelar concedida pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea. “Em sento molt bé, contenta per poder tornar a trepitjar la Catalunya del sud”, ha dit Ponsatí en declaracions en exclusiva per l’ACN, i  ha assegurat que ara estar “a l’expectativa de les pròximes hores i dies”.

Un retorn afavorit per la derogació del delicte de sedició

Ponsatí ha fet aquest pas després que el magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, revisés l’acusació contra els líders independentistes, encara no jutjats en la causa de l’1-O, arran de la derogació de la sedició pactada entre el Govern espanyol i ERC. Precisament, Ponsatí només estava acusada d’aquest delicte, a diferència de l’expresident Carles Puigdemont, l’eurodiputat Toni Comín i l’exconseller Lluís Puig, que s’enfronten a un delicte de malversació.

Amb la reformulació actual de la causa del procés al Suprem, Ponsatí s’exposa a un delicte de desobediència, que no comporta penes de presó. Llarena ha rebutjat processar-la, de moment, pel nou tipus agreujat de desordres públics, com volien la fiscalia i l’Advocacia de l’Estat. A més, Llarena va prometre a Ponsatí i Marta Rovira, també acusada de desordres públics, que “la detenció es limitarà al temps estrictament indispensable per garantir la continuació del procés”.

Tres euroordres de detenció europea de l’Audiència Nacional

Després de l’1-O i la votació posterior de la declaració d’independència al Parlament, Ponsatí va marxar a Bèlgica i allà va rebre la primera ordre de detenció europea de l’Audiència Nacional, que l’acusava d’un delicte de rebel·lió pel seu paper en el referèndum. Quan es va retirar aquesta primera euroordre a principis del 2018, Ponsatí va instal·lar-se a Escòcia, on es va reincorporar com a catedràtica d’economia i finances a la Universitat de Saint Andrews. Allà va rebre la segona i tercera euroordre de Llarena, l’última ja només per un delicte de sedició.

Ponsatí gaudeix actualment la immunitat europarlamentària cautelar que li va concedir el Tribunal de Justícia de la UE a finals de maig del 2022