Expectativa a plaça de Sant Jaume. El balcó de la Generalitat s’ha llevat aquest dijous sense canvis i, per tant, amb el llaç groc i la pancarta a favor dels “presos polítics i exiliats”. Les mirades estan pendents de quan es retirarà el símbol d’acord amb l’anunci d’aquest dimecres del president Quim Torra. Tal com havia avisat, fa seva la recomanació del Síndic de Greuges i, per tant, traurà el llaç groc tenint en compte que Rafael Ribó considera que durant el període electoral cal “preservar escrupulosament la neutralitat ideològica dels poder públics”. Tot i així, en un comunicat, el president de la Generalitat reitera que els “llaços grocs no són un símbol partidista”. En aquest sentit, des de Presidència s’està estudiant un símbol alternatiu per mantenir la reivindicació política.
Col·loquen i treuen llaços grocs a Sant Jaume
Aquestes últimes hores el protagonisme no només se l’ha endut el llaç que encapçala la façana de la Generalitat. Aquest dijous de matinada, treballadors municipals de la neteja han retirat els llaços grocs col·locats prèviament a les tanques que protegeixen la Generalitat i l’Ajuntament. També han esborrat els llaços pintats al terra de la plaça. Ha durat ben poca estona. Cap a les quatre de la matinada de dijous, un activista ha tornat a lligar cintes grogues a les tanques.
Reunió de la Junta Electoral Central
L’atenció d’aquest dijous es reparteix entre la plaça de Sant Jaume i Madrid. Aquest tarda, la Junta Electoral Central es reuneix per decidir la resposta a la negativa de Torra d’acatar les dues ordres de retirada del llaç. Torra no va aplicar ni el primer ultimàtum -exhaurit dimecres passat- de l’àrbitre electoral, ni tampoc el segon requeriment, segons el qual el llaç s’hauria d’haver despenjat aquest dimarts. La Junta Electoral pot ser que insti els Mossos que retirin els llaços, pot demanar obrir diligències a la fiscalia per un presumpte delicte de desobediència o també hi ha la possibilitat d’imposar una multa al president.