(ACN) La Junta Electoral Central (JEC) ha donat un termini de 24 hores més al president de la Generalitat, Quim Torra, perquè retiri els llaços grocs que hi pugui haver a les façanes dels edificis de la Generalitat, i l’ha advertit de les conseqüències administratives i penals que es poden derivar d’una nova negativa a acatar l’ordre. L’organisme electoral ha emès una resolució en què rebutja les al·legacions que la Generalitat havia presentat contra la primera ordre, dictada dilluns de la setmana passada, quan la JEC va instar el president a retirar el que considera “símbols partidistes” en un termini de 48 hores que va expirar dimecres. A les seves al·legacions, el Govern adduïa que el llaç groc no es pot associar amb una formació política concreta.

La Junta Electoral Central ha abordat la qüestió al primer punt de l’ordre del dia de la reunió d’aquest dilluns, que ha tingut lloc –com sempre– al Congrés dels Diputats. Els magistrats han evitat obrir directament el camí de l’expedient sancionador per incompliment de la Llei orgànica del règim electoral general (LOREG) que estableix sancions de 300 a 3.000 euros, tot i que previsiblement obriran un expedient en els pròxims dies si Torra manté la seva decisió de no retirar els llaços grocs.

La Junta Electoral Central també ha traslladat a Torra l’advertiment de portar la qüestió a la fiscalia, amb l’objectiu que iniciï actuacions i porti el cas –si ho considera oportú– als tribunals de l’àmbit penal. Ho faria en el cas que entengui que s’està produint un delicte de desobediència. És el cas de l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, que va ser inhabilitada per un jutjat de Manresa després de negar-se a retirar l’estelada de la façana de l’Ajuntament a les eleccions del 2015.

Aquesta és la via que reclamen tant PP com Cs, que ja han presentat escrits directament a la fiscalia perquè actuï per la via penal contra el president de la Generalitat per l’incompliment de l’ordre en el primer termini que va fixar la JEC.

La Junta Electoral Central també va actuar dijous passat i va instar l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a retirar el llaç groc del balcó de la façana de l’Ajuntament en un termini de 12 hores. Una ordre que el consistori va complir unes hores més tard, abans que expirés el termini, i que Colau va justificar per la voluntat del govern municipal de no “generar més tensió”.