Diu Xavier Trias que la prioritat de l'Àrea Metropolitana serà sortir de la crisi, crear llocs de treball i preocupar-se pel benestar social dels ciutadans. Són tres dels objectius que ha anunciat en convertir-se nou president de l'entitat. En l'elecció, Trias ha rebut el suport de 76 consellers i només 11 s'hi han abstingut, els del PP. I tot això gràcies a un pacte a quatre bandes entre PSC, CiU, Iniciativa i Esquerra, que aquest mateix matí han signat representants de les quatre formacions. L'alcalde de Barcelona presidirà la Junta de Govern però el PSC serà qui més representants hi tindrà, perquè els socialistes governen en la meitat dels 36 municipis de l'Àrea. Trias ha dit que s'intentaran evitar duplicitats d'aquesta nova entitat amb altres institucions, com la Diputació o els Consells Comarcals, i ha dit que pretén posar el seu lideratge polític al servei del desenvolupament de l'Àrea, apostant per la tirada que ofereix la marca Barcelona a tot el món. XAVIER TRIAS, president de l'Àrea Metropolitana de Barcelona "Com a alcalde de Barcelona, vetllaré perquè tots els municipis de l'Àrea Metropolitana trobin, en la capital del país, un referent a l'hora de cercar l'impuls i la col·laboració necessàries per als seus projectes particulars. Entenc aquest govern metropolità com un òrgan de concentració i col·laboració entre tots els pobles i ciutats metropolitanes". L'Àrea retorna l'esperit de l'antiga Corporació Metropolitana de Barcelona i tots els grups polítics han coincidit a dir que és un òrgan que ha de permetre simplicar l'administració perquè suposa englobar diverses institucions que hi havia fins ara, com l'Entitat del Transport o la del Medi Ambient.

A les 12 h s’ha constuït el consell de l’Àrea Metropolitana, format per 90 consellers -tots alcaldes i regidors de les 36 poblacions metropolitanes i d’una regió que supera els tres milions d’habitants-. Posteriorment, el consell ha escollit l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, com a president de l’AMB amb el suport de 76 dels 90 consellers que formen part del plenari d’aquesta administració.

L’ÀMB és una entitat supramunicipal que vol millorar l’eficiència de les actuacions que tenen lloc en el territori metropolità. Englobarà les tres institucions supramunicipals que hi havia fins ara -la Mancomunitat de Municipis, l’Entitat del Transport i l’Entitat del Medi Ambient- i sumarà noves competències en matèria d’urbanisme. L’AMB treballarà al voltant de quatre eixos: urbanisme, mobilitat, promoció econòmica i medi ambient.

El PSC té gairebé la meitat dels consellers, un fet que determina que Trias no governarà sol sinó amb l’ajuda del PSC, ICV i ERC. Els quatre representants d’aquests grups han signat aquest matí un acord de govern que ha donat la vicepresidència executiva a l’alcalde de Cornellà, Antoni Balmón. L’acord de govern deixa fora el PP i els partits independents d’aquesta administració.

Recuperar la Llei de Barris

Una de les primeres peticions per al nou president de l’Àrea ha arribat de la mà de l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor, que ha demanat a Trias que des de l’AMB es faci tot el possible perquè la Generalitat recuperi la Llei de Barris. Poc després Trias s’ha fet seva aquesta iniciativa i ha reconegut que aquesta llei era important pels municipis.