El guió previst s'ha seguit al peu de la lletra i no hi ha hagut sorpreses: els primers pressupostos del govern de Mas han vist la llum amb el suport del Partit Popular, que s'hi ha abstingut, tal com estava acordat. En total els comptes per al 2011 han obtingut 62 vots a favor, corresponents a Convergència i Unió i al del diputat no adscrit Joan Laporta; les 18 abstencions dels populars i els 54 vots en contra, de la resta de formacions. L'oposició en bloc ha criticat les retallades que inclou la llei, d'una mitjana del 10%, però també l'acord entre el Partit Popular i el govern. ROCÍO MARTÍNEZ SAMPERE, diputada del PSC "Perquè aquí lo inacceptable no és pactar amb el Partit Popular, lo inacceptable çes pretendre que ho fan perquè no els queda més remei". JOAN BOADA, diputat d'ICV-EUiA "Misèria és el que han aconseguit pels ciutadans de Catalunya. Això sí, el PP té l'alcaldia de Badalona, de Castelldefels i la vicepresidència de la Diputació de Barcelona gràcies a Convergència i Unió. Han fet un bon negoci, que és com entenen la política". SERGI DE LOS RÍOS, diputat d'ERC "CiU ens ha volgut fet creure que només ha pogut pactar aquests pressupostos amb el PP. Senyors i senyores de CiU, altres majories haurien estat possibles en aquesta cambra." ALBERT RIVERA, Ciutadans "Ja sabem que han trobat un pont ben ferm amb el Majèstic dos, però home, també estaria bé que amb la resta de grups es puguessin pactar algunes esmenes per poder millorar i fins i tot per poder arribar a alguns acords". URIEL BERTRAN, Solidaritat Catalana per la Independència "Fan un pacte que és un cavall de Troya que permet al PP introduir-se en la política catalana, controlar la política catalana". Malgrat permetre l'aprovació dels pressupostos, el PP ha volgut marcar perfil propi, mentre que Convergència ha defensat la seva actuació. ANTONI FERNÁNDEZ TEIXIDÓ, diputat de CiU "És que hi ha algú que cregui que hi ha un govern a Catalunya que vol fer mal a la seva gent? Volem ajudar a la nostra gent, la diferència és com l'ajudem, de manera diferent a com vostès plantegen." JOSÉ ANTONIO COTO, diputat del PPC "No són els pressupostos que hagués parovat un govern del El PP de Catalunya, però a l'hora també entenem que Catalunya no es pot quedar sense pressupostos." D'aquesta manera s'han aprovat, per primera vegada, uns comptes que redueixen la despesa respecte de l'any anterior, amb una xifra total de 32.600 milions d'euros que els situen al nivell de l'any 2007.

Durant tot el matí fins a primera hora de la tarda, el Parlament ha debatut els pressupostos presentats pel primer govern d’Artur Mas. Uns comptes que, per primera vegada, redueixen la despesa respecte als anteriors. Ho fan un 10% de mitjana. Tot i aquesta minva, Catalunya no complirà amb el límit del dèficit permès per l’Estat, de l’1,3%, en situar-se en un 2,66%.

Els pressupostos han tirat endavant gràcies a l’abstenció del PP, l’únic grup de l’oposició que no hi ha presentat esmenes a la totalitat, fruit d’un acord amb Convergència i Unió. L’objectiu final dels comptes de 2011 és reduir el dèficit de la Generalitat, que aquest any se situarà en el 2,6% del PIB, un punt menys que l’any passat. I ajudaran a abaixar-lo els 759 milions d’euros que l’Estat pagarà a Catalunya com es va acordar ahir en la comissió bilateral.

Els diners haurien de ser per a infraestructures tal com marca la disposició addicional tercera de l’Estatut, però el president Artur Mas ja ha dit que no podrà ser així: “M’hauria agradat poder destinar aquests diners a invertir en infraestructures, però els haurem de posar tots a reduir el dèficit. És obligat, tot i que, haurien d’haver servit per una altra cosa.”

L’augment del cànon de l’aigua serà del 8,5%

A la tarda, l’acord entre Convergència i Unió i el Partit Popular s’ha repetit per aprovar la llei d’acompanyament als pressupostos, o el que és el mateix, el projecte de llei de mesures fiscals i financeres que, per tant, també ha tirat endavant. En aquest cas el PP s’ha abstingut a condició de fixar en el 8,5% l’augment del cànon de l’aigua, que estava previst dins d’aquesta llei. Finalment, doncs, l’increment se situarà un punt per sota del que havia establert el govern, per compensar el dèficit de l’Agència Catalana de l’Aigua.

Es debat la primera de les lleis òmnibus

També aquesta tarda s’han començat a debatre els projectes de llei inclosos en la llei òmnibus. De moment s’ha acordat seguir tramitant el primer dels projectes, referent a la simplificació i millora de la regulació, una llei que preveu també modificar l’accés motoritzat al medi natural, o les lleis d’ordenació farmacèutica. L’esmena a la totalitat que havia presentat ICV-EUiA no ha prosperat.