En concret, l’Ajuntament ha obert dos expedients a cadascuna de les plataformesha enviat requeriments a més d’una vintena de webs que ofereixen habitatges d’ús turístic per tal que compleixin amb les obligacions establertes per la Llei 13/2002, de 21 de juny, de turisme de Catalunya. Se’ls reclama que facilitin les dades identificatives de les persones que posen a lloguer els seus habitatges a través d’aquests serveis i se’ls recorda l’obligació de fer constar en tots els anuncis d’allotjament turístic el número d’inscripció en el Registre de Turisme de Catalunya.

Per poder fer més efectiu el control en tot aquest procés, l’Ajuntament disposa d’una solució tecnològica, coneguda com a aranya Web o “crawler”, que detecta l’oferta turística de pisos no regulats que apareix a Internet. També s’ha informat l’Agència Tributària de les dades dels titulars als qui s’ha obert expedient sancionador per ús turístic d’habitatge sense llicència des del gener de 2011 fins a l’octubre de 2015.

Plaques identificatives als apartaments de la Barceloneta

D’altra banda, aquesta setmana el districte de Ciutat Vella ha iniciat la instal·lació de plaques identificadores als habitatges d’ús turístic de la Barceloneta que disposen de llicència per exercir l’activitat. Aquestes plaques es col·loquen al brancal de la porta del pis i se’n pot consultar el número de llicència i el telèfon 24 hores que han de tenir obligatòriament tots aquests habitatges per exercir l’activitat.

Durant el període comprès entre els mesos de juliol i octubre, ambdós inclosos, s’han dut a terme un total de 8.553 visualitzacions i inspeccions al barri per tal de detectar habitatges que estiguin duent a terme l’activitat turística de manera il·legal al barri de la Barceloneta. A data de 31 d’octubre, hi ha un total de 539 procediments que s’estan tramitant per possibles irregularitats relacionades amb pisos que podrien estar exercint l’activitat turística de manera legal o il·legal a la Barceloneta, que corresponen a un total de 350 habitatges.

En total, des de l’estiu de 2014 i fins a finals d’octubre, s’han dut a terme un total de 29 precintaments en apartaments turístics del barri. La Barceloneta disposa des de fa un any d’una oficina de denúncies, que ha rebut ja un total de 201 instàncies i ha recollit 41 fitxes de les persones que no han volgut identificar-se.