CiU i el PSC s’han abstingut en la votació, encara que el govern ha dit que farà el possible per evitar la presència de militars a Collserola. El PP hi ha votat en contra i només UxB ha donat suport a la iniciativa del Grup Municipal d’ICV-EUiA. Des d’ERC+DCat+RCat, acusen el govern municipal d’amagar-se darrere l’abstenció.

Per la seva banda, CiU ha remarcat que no comparteixen les maniobres militars a Collserola, unes operacions que deixen imatges com les que BTV va difondre el 28 de maig: soldats armats molt a prop del nucli urbà. Per intentar posar-hi fi, el govern municipal ha acordat fer una reunió amb els responsables de l’estament militar per demanar-los que no continuïn aquest tipus de marxes, sobretot tenint en compte la proximitat de l’Escola Els Xiprers. De fet, pares i mares d’aquest centre ja van qualifcar la situació d'”alarmant” i van demanar un posicionament públic.

El Partit Popular, en canvi, afirma que tot el que fa l’exèrcit a Barcelona està dins la normativa del Ministeri de Defensa i que, per tant, no s’ha comès cap infracció. Els populars consideren que s’està alarmant la ciutadania i que el que es diu no es correspon amb la realitat.

Peticions més enllà de Collserola

La proposició d’ICV-EUiA, però, ha anat més enllà de les maniobres a Collserola. Els ecosocialistes també han demanat intensificar les actuacions per reclamar al govern de l’Estat la cessió sense condicions de la caserna del Bruc i han proposat la retirada de l’exèrcit de la Festa al Cel i del Saló de l’Ensenyament.

Pel que fa a la caserna del Bruc, CiU ha estat d’acord a reiterar-ne la demanda de sessió i el PSC considera que caldria reubicar el regiment que l’ocupa, ja que es tracta d’un regiment de muntanya que, per tant, no hauria d’estar a Barcelona. L’agost de 2012, els alcaldes de Barcelona i Tremp van proposar traslladar el destacament del Bruc cap a l’escola de suboficials de Talarn. A l’altra banda de la balança, el PP ha dit que, segons el Ministeri de Defensa, l’exèrcit de terra és prioritari i necessari per a la defensa.

Un altre punt de la proposició d’ICV-EUiA volia instar la Fira de Barcelona a retirar la invitació a les Forces Armades per participar en el Saló de l’Ensenyament. I en aquesta mateixa línia, també han proposat suprimir la participació d’avions militars en la Festa al Cel. Sobre això, el primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, ha dit que el govern està disposat a “obrir un període de reflexió perquè la petició ens sembla pertinent”.