L’Ajuntament ha començat aquest dilluns la retirada de les plaques franquistes dels edificis construïts durant la dictadura. El primer distintiu a ser retirat ha estat el d’un edifici del carrer de Còrsega, 399. Aquesta mesura vol complir amb la Llei de memòria històrica, que, entre d’altres, marca que l’Administració és l’encarregada d’eliminar la simbologia de la dictadura franquista. El 2007 es va fer un primer cens, que es va tornar a actualitzar el 2016. A resultes d’aquest recompte, l’Ajuntament sap ara que als districtes de Nou Barris i de Gràcia existeixen 367 rètols del Ministerio de la Vivienda, amb el jou i les fletxes de la Falange.
La retirada d’aquests distintius necessita, però, la conformitat de les comunitats de veïns dels edificis on estan col·locats. En aquest sentit, segons ha explicat la regidora del districte de Nou Barris, Janet Sanz, “totes les comunitats veïnals de Nou Barris a qui hem comunicat per carta que enretirarem les plaques, s’hi han mostrat favorables“. A Gràcia, aquesta notificació s’ha fet a 166 comunitats, de les quals dues s’han mostrat disconformes, segons fonts municipals.
Aquesta mesura té l’objectiu de “fer visible la memòria històrica i democràtica, rebutjar el franquisme i lluitar contra la impunitat”. Segons ha afegit Janet Sanz, “és anacrònic que encara hi hagin símbols de la dictadura a la ciutat“.
Ja hi ha qui s’havia avançat
La d’avui ha estat la primera placa que retira el consistori, que preveu seguir ara amb la retirada de més insígnies al barri de la Guineueta. Però a la ciutat, ja fa temps que diverses entitats i col·lectius eliminen aquests símbols pel seu compte. L’últim cas va ser el 18 de febrer, al districte de Sarrià – Sant Gervasi, en què un grup de joves va treure 24 plaques.