D'aquí a dos cursos, el govern vol implantar la tarifació social a les escoles bressol, una manera de fer-les més assequibles per a les famílies pobres. Aquesta és una proposta que s'inclou en un paquet de mesures socials pactades amb ERC i PSC. En la mateixa línia, es revisaran els impostos municipals per fer-los progressius. També es destinaran tres milions d'euros aquest any a ampliar els pisos d'emergències socials. Esquerra troba a faltar més accions però, en general, aplaudeix el contingut del ple. Ara bé, descarta que l'entesa es tradueixi després de l'estiu en un pacte pressupostari. ALFRED BOSCH, president del Grup Municipal d'ERC "Serà més fàcil que ens posem d'acord, però això no és automàtic, el primer que caldrà veure és si això es tradueix en partides pressupostàries." El PSC veu les mesures ben orientades però en reclama més i exigeix al govern que les concreti. JAUME COLLBONI, president del Grup Municipal del PSC "És una bona decisió fer aquest plenari però malauradament falta concreció. A vegades tenim la sensació que al govern actual sembla que li faci por governar." LAIA ORTIZ, tinenta d'alcalde de Drets Socials "La flexibilitat és tota, de fet vam dir que aquestes són unes primeres mesures que volem continuar ampliant i si tenim el suport d'aquesta majoria de grups encantats de dotar recursos i ampliar serveis." En el ple de divendres hi haurà també mesures sobre turisme amb la creació d'un òrgan de participació, el Consell de Turisme i Ciutat. El govern vol millorar la inspecció per detectar pisos turístics il·legals i demanarà a la Generalitat que l'Ajuntament es quedi amb tot el que Barcelona recapta amb la taxa turística.

El ple extraordinari d’aquest divendres debatrà una mesura de govern que reculli accions urgents de lluita contra la pobresa. De cara al curs vinent 2016/2017 el govern vol implementar un sistema de tarifació social en les quotes de les escoles bressol per fer-les més assequibles per a les famílies més necessitades. En aquesta línia, el govern també plantejarà una revisió dels impostos municipals per fer-los progressius i la creació d’un salari digne de ciutat. En matèria d’habitatge el govern vol destinar tres milions d’euros aquest 2015 per ampliar el parc d’habitatges d’emergència social.

En la sessió també es presentarà una mesura de govern sobre el model turístic de Barcelona. Amb la suspensió temporal de llicències aplicada, ara el govern vol plantejar la creació del Consell de Turisme i Ciutat, un espai de participació amb tots els actors implicats en què es debatrà l’estratègia del sector, com ara el pla de regulació d’allotjaments turístics. El govern també demanarà a la Generalitat la recaptació del 100% de la taxa turística per tal de compensar els barris més perjudicats, ja que ara Barcelona es queda només amb el 48% de l’impost.

Republicans i socialistes troben a faltar més mesures

El president del Grup Municipal d’ERC, Alfred Bosch, s’ha mostrat satisfet de les mesures presentades i, de fet, ha assegurat que “no deixarem d’empènyer l’alcaldessa i el govern perquè la Barcelona social sigui una prioritat”. Bosch, però, ha lamentat que no s’hagin inclòs propostes pròpies, com ara un pla integral al Besòs o ampliar els patis oberts. Tot i això, el líder d’ERC no ha amagat que aquesta entesa pot aplanar el camí a un acord pressupostari a finals d’any. “El que faci referència al gir social serà més fàcil que ens posem d’acord”, ha dit.

Des del PSC, Jaume Collboni ha explicat que les mesures estan “ben orientades” en les necessitats de la ciutat, però ha retret al govern “falta de concreció” en les propostes. “A vegades tenim la sensació que a aquest govern li fa por governar”, ha sentenciat Collboni, que ha afegit que “encara li queda trajectòria a fer al govern actual”. El president del Grup Municipal del PSC ha trobat a faltar a les mesures un pla per als aturats de llarga durada.

La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha reiterat que les mesures que es debatran són un punt de partida per demostrar que la lluita contra les desigualtats socials i el model turístic són dues prioritats del govern i que estan disposats a incloure’n més. “La flexibilitat és tota, volem ampliar les mesures si tenim el suport d’una majoria de grups”, ha dit. En aquest sentit, Ortiz ha demanat als partits de l’oposició “que no posin pals a les rodes”, i ha advertit que “el govern no vol improvisar de cara a la galeria”.