El govern vol que l'estàtua de la república i el medalló dedicat a Pi i Margall que ara són a la plaça de Llucmajor tornin al seu lloc original: a passeig de Gràcia amb Diagonal, coneguda com la plaça del llapis. XAVIER DOMÈNECH, comissionat d'Estudis i Programes de Memòria "Precisament perquè s'entenqui una memòria propositiva. Que la nostra tasca principal no és venir a treure coses sinó a posar i enriquir les representacions de la ciutat."

La restitució, que s’emmarca en un procés de revisió de la simbologia i iconografia monàrquica, aniria acompanyada també del retorn del medalló dedicat a Francesc Pi i Margall, situat actualment a sota de l’estàtua. Es tracta d’una “actuació simbòlica”, ha afirmat el comissionat de Programes de Memòria, Xavier Domènech, que té l’objectiu “d’enriquir la història de la ciutat” i garantir una memòria plural i democràtica en l’espai públic.

Prèviament, però, el consistori obrirà un diàleg amb les entitats de Nou Barris, que sempre han demanat que l’estàtua original es mantigui a Llucmajor.

Tornar als orígens

L’escultura de la República, creada per Josep Viladomat el 1934, estava situada a l’encreuament de l’avinguda Diagonal amb el passeig de Gràcia fins que, durant el Franquisme, es va substituir per l’estàtua de la Victòria. La peça de Viladomat es va guardar als magatzems i no va ser fins al 1990 que es va instal·lar a la plaça de Llucmajor, a Nou Barris.

Per altra banda, el vestigi franquista es va retirar de l’avinguda Diagonal el 2011, d’acord amb la Llei de la memòria històrica, i partir d’aquest moment es van elaborar diversos estudis sobre la idoneïtat de restituir l’Estàtua de la República en aquest espai.